V „Edenu“, kam se chystá i Pink, se konají koncerty bez povolení

Praha - Pražský stadion Synot Tip arena stále nemá kolaudační povolení na pořádání koncertů, i přesto se tady v úterý uskuteční koncert zpěvačky Pink. Radnice Prahy 10 tvrdí, že proti pořadatelům nemůže zasáhnout, jediný postih, který jí zákon umožňuje za porušení kolaudačního rozhodnutí, je udělení pokuty. Majitel stadionu, společnost E Side Property, s radnicí nesouhlasí, s odvoláním na posudek firemních právníků tvrdí, že kolaudační povolení pořádání uměleckých akcí povoluje.

Stadion, na kterém hrají fotbalová utkání Slavia Praha a nově i Bohemians 1905, získal kolaudaci loni v květnu. Majitel, kterým je společnost E Side Property, ale dostal povolení pouze na sportovní utkání a doprovodné akce, a to pouze do 22:00. Stadion totiž svými parametry nevyhovuje požadavkům na dodržování hlukových limitů.

Ředitel Live Nation Robert Porkert:

„Není pravda, že stadion není zkolaudován na jiné než sportovní akce. Dle tvrzení majitele stadionu je ke koncertům zkolaudován a my jako promotér akce máme garanci ze strany majitele stadionu písemně v nájemní smlouvě.“

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

I přes chybějící povolení se ale na stadionu koncerty pořádají. Společnost Live Nation na něm před rokem připravila vystoupení legendární skupiny Depeche Mode, v úterý chce českým fanouškům představit americkou popovou zpěvačku Pink.

Podle mluvčího vršovické radnice Jana Charváta nemá radnice příliš možností, jak proti porušování zákona zasáhnout. „Poslali jsme výzvu, aby se tohoto jednání zdrželi,“ uvedl. Na samotný koncert podle něj vyrazí kontroloři a úřad pak může udělit pokutu v řádu statisíců korun. Za minulé koncerty již takto úředníci několik pokut udělili, pořadatelé ale pravděpodobně již s udělením pokuty neoficiálně počítají v rozpočtu akce.

Dušan Jedinák ze společnosti E Side Property uvedl, že Synot Tip Aréna byla postavena jako multifunkční areál, který ke své finanční soběstačnosti potřebuje kromě fotbalových utkání další akce. O konání koncertů se proto společnost chce i nadále ucházet. Dodal, že se firma bude snažit rozpory v kolaudačním rozhodnutí vyřešit stavebními úpravami, například dostavbou v jižním rohu objektu.

V zákoně je ustanoveno, že přes den nesmí být hluk v obydlené oblasti vyšší než 45 decibelů, po 22:00 pak 35 decibelů. Podle hygieniků jsou stanovené limity velmi nízké, prakticky podle nich nelze uspořádat venkovní koncert, aby neporušil zákon.

Vydáno pod