Dobeš chce zvýšit autoritu učitelů smlouvami s rodiči žáků

Praha - Tuzemští učitelé mají získat pravomoci, jak se vypořádat se vzrůstající agresivitou žáků. Ministr školství Josef Dobeš (VV) plánuje, že zástupci základních a středních škol budou s rodiči podepisovat smlouvu o chování dítěte ve výuce. Informaci přinesly Lidové noviny. Stvrzením dohody by rodiče na sebe převzali zodpovědnost za vystupování svého potomka na školní půdě. Učitelé a ředitelé škol ministrův nápad vítají. O konečné podobě návrhu chtějí všichni ještě diskutovat, dohoda by pak měla být i součástí školského zákona. Projekt by se pak na některých školách vyzkoušel jako dobrovolný experiment.

„Musí se řešit dlouhodobá bezmoc učitelů vůči narůstající agresivitě ve škole a nerespektování autority učitele,“ uvedl Dobeš. Smlouva by podle něj jasně nastavila pravidla, jak to ve škole funguje, jaké mají povinnosti rodiče, jaké žáci i škola: „Pod tato pravidla by se rodiče podepsali a tím se zavázali k jejich plnění.“ Ve smlouvě by se dalo popsat například, jakým způsobem může učitel žákům odebrat mobil, pokud s ním ruší při výuce.

Učitelé by mohli získat i pomůcku proti žákům, kteří při hodinách zlobí a narušují vyučování. Teď takovým studentům hrozí maximálně poznámky nebo snížená známka z chování, z takových postihů si ale mnohé děti příliš nedělají. I proto někteří učitelé volají po zpřísnění trestů, podle Dobeše to ale neznamená, že by se na školy měly vrátit fyzické tresty. „Já si nepředstavuji, že do našeho školství nastoupí legendární Igor Hnízdo. Ne, že bych si to někdy nepřál, ale to je nereálné,“ podotkl ministr školství.  

Agresivní a zlobivé žáky by v novém systému zřejmě čekalo vyloučení z výuky a na řadu by přišla alternativní náplň hodiny. Tou by byl pohovor se školním psychologem a nějaká forma terapie, nastiňuje své plány Dobeš.

Český systém vzdělávání by se tak mohl přiblížit školám západního střihu. Dobeš se totiž inspiroval v Británii, kde podobná smlouva mezi zákonným zástupcem žáka a školou existuje již několik let. „Jsou věci, které jsou jasně legislativně zakotveny, například když dítě nechodí do školy, pak jsou ale věci, které nepřekročí zákonnou hranici a přesto to dítě nemůže ve škole fungovat,“ řekl ČT ředitel ZŠ Dobronín na Jihlavsku Ivoš Mikulášek. Diskusi k tématu vítá i stínová ministryně školství za ČSSD Vlasta Bohdalová: „Vítám diskusi o jakémkoliv prostředku, který by jasně pomohl učiteli a škole přivést rodiče k jednacímu stolu.“

Studenti při vyučování
Zdroj: ČT24