Temelín mění americké palivo za ruské, odstavil 1. blok

Temelín (Českobudějovicko) - Jaderná elektrárna Temelín přechází z amerického na ruské palivo. Do dvou měsíců ho vymění v prvním bloku, ten druhý přijde na řadu příští rok na jaře. Po americké firmě Westinghouse bude dodavatelem paliva ruský TVEL, který vyhrál výběrové řízení na dobu deseti let v roce 2006. Odstávku prvního bloku zahájil Temelín dnes večer.

Energie z prvního Temelínského bloku přestala do veřejné sítě přicházet v devět večer, odstávka potrvá 66,5 dne. Postupně bude vyměněno všech 163 palivových souborů v reaktoru. Při běžných odstávkách se obvykle vyměňuje jenom čtvrtina z nich. Na výměněně se podílí 600 pracovníků ČEZ a asi 1 000 pracovníků z 50 dodavatelských firem.

„Při odstávce bude použitým palivem zaplněn první obalový soubor CASTOR, který má kapacitu na 19 palivových souborů. Následně bude zavezen do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Tam nyní vrcholí dokončovací práce a zkoušky zařízení skladu,“ uvedl mluvčí elektrárny Václav Brom. Při odstávce energetici zkontrolují turbogenerátor a další důležitá zařízení.