Žena chtěla po vrazích své dcery skoro pět milionů, soud žalobu zamítl

Praha - Pražský vrchní soud definitivně zamítl žalobu Roberty Kučerové, která chtěla po vrazích své dcery skoro pět milionů korun za nemajetkovou újmu. Osmadvacetiletou ženu nechal v únoru 1999 zavraždit Zdeněk Bruthans, kterému za to soudy v roce 2001 vyměřily patnáctiletý trest. Vraždu ženy si objednal u svého zaměstnance, ten pak na čin najal svého známého.

Odvolací senát se nárokem Kučerové zabýval už podruhé. Prvoinstanční soud její žalobu dvakrát zamítl, a to kvůli promlčení. Žalobkyně se ale proti rozhodnutí v obou případech odvolala, protože považovala námitku v rozporu s dobrými mravy. Kučerová dnes k soudu nedorazila. Podle její právní zástupkyně Pavly Nechanické je nemocná.   

Odvolací soud své dnešní rozhodnutí zdůvodnil tím, že odsouzení nikdy ženě
nebránili, aby se odškodnění domáhala už dříve. Kučerová se ale vždy hájila tím, že dříve svůj nárok uplatnit nemohla, protože byla nemocná a léčila se v nemocnici. Vražda se stala v roce 1999, kdy ještě nebyl uzákoněn nárok na odškodnění. Soudy ho začaly automaticky přiznávat až v roce 2004. Kučerová ovšem začala svůj nárok uplatňovat až v roce 2006, promlčecí lhůta je přitom u těchto případů tři roky.

Bruthans si vraždu objednal kvůli bytu 

Zavražděná dcera byla nájemnicí v domě, který Bruthans vlastnil. Chtěl ho renovovat a nabídl jí jiný byt. Žena to však po konzultaci s matkou odmítla. Bruthans si poté u svého zaměstnance Martina Reže objednal za 150 tisíc korun její vraždu. Rež si na čin objednal Pavla Kapouna, který dívku v únoru 1999 ubodal loveckým nožem. Kapoun i Rež dostali za tento čin také po 15 letech vězení.   

Kučerová už dříve prohlásila, že chce peníze jako další trest pro odsouzené. „Částku, kterou požaduji za svoje zničené zdraví a za život své dcery, chci pouze jako další trest. Já jsem do konce života úplně zničená, bez příbuzných, nemocná. Dostat 15 let za úkladnou vraždu, to není žádný trest,“ uvedla.