Fischer: Úřednická vláda naplnila očekávání

Praha – Loutková, letní či překlenovací vláda. Všechny tyto názvy dostávala vláda Jana Fischera při svém vzniku. Všichni rovněž počítali s tím, že bude vládnout pouze do podzimních voleb a že se nebude zaobírat ničím jiným než technickým spravováním země. Nakonec ale Fischerovi ministři vládli rok a dva měsíce a věnovali se politickým tématům, jakými jsou prodeje státních podniků nebo rozjezdy veřejných zakázek za desítky miliard. Dnes tato vláda končí. Podle premiéra v demisi Jana Fischera úřednická vláda naplnila očekávání.

„Byl jsem v čele vlády, jejíž síla spočívala v tom, že to byla vláda, která negenerovala, nevyhledávala konflikty,“ řekl Fischer. Ministři podle něj cítili náklonnost spíše k vládnímu týmu, než aby se chodili radit každý týden ke svým stranickým sekretariátům.

Fischer o své vládě:

„Věcný tón a snaha dobrat se rozumného řešení převažovaly nad politickou orientací.“

Rozhovor s Janem Fischerem (zdroj: ČT24)


Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek zalitoval nominace Fischera na post předsedy vlády. „Výroky pana Topolánka směrem k mé osobě mě přestaly zajímat. Považuji to za uzavřenou záležitost,“ konstatoval odcházející premiér. Také bývalý předseda zelených Martin Bursík označil Fischerovu vládu za zkorumpovanou. „Tyto výroky mě mrzí, od té doby jsme se s Bursíkem neviděli,“ řekl Fischer. Podle Paroubka byla naopak Fischerova vláda o třídu lepší než ta minulá.

Podpora úřednické vlády postupně slábla. Především ve chvíli, kdy se jednalo o Janotově balíčku. Ten byl poslanci ve sněmovně doslova osekán. „Byla tam těžká témata, jakými byla privatizace ČSA, takže ta podpora prostě začala slábnout,“ podotkl premiér. Mandát vlády byl podle něj o vyvažování. Považuje přitom za slabší rozhodnutí i ústup odborářům, kteří hrozili dopravní stávkou při zdanění jejich benefitů.

Nová Nečasova vláda rozpočtové odpovědnosti bude podle Fischera čelit mnoha nepopulárním a nelehkým úkolům. „Přál bych jí, aby se tyto úkoly podařily realizovat. Tato země by měla být zemí rozpočtové odpovědnosti vyplatí se to,“ dodal Fischer. Nakolik bude homogenní, závisí pouze na ní.

Eduard Janota
Zdroj: ČT24
Vydáno pod