Koaliční program hotov, bude se škrtat

Praha - Strany budoucí vlády mají již sepsán koaliční program. Mezi plánované novinky patří vyšší poplatky za pobyt na nemocničním lůžku, školné, ale také důchodová reforma. Změny, které do programu vtělily, se dotknou všech. Pokud se totiž budoucí vládní koalici skutečně podaří prosadit vše, co si předsevzala, čeká Čechy největší revoluce za posledních dvacet let.

Například ve zdravotnictví zůstane třicetikorunový poplatek u lékaře. Zvedne se ale poplatek za hospitalizaci, a to na rovnou stokorunu. V lékárnách pak nebudeme platit za jednotlivé položky, ale jen za celý recept. „Pokud nezajistíme tuto regulaci, pokud budeme zase peníze utrácet za paraleny a acylpyriny, tak zase budeme vážně nemocné lidi rozpočítávat, protože nebudeme mít na všechny,“ vysvětlil poslanec a zdravotní expert ODS Marek Šnajdr.

Pavel Suchánek, předseda rozpočtového výboru

„V krizi ještě nejsme, ale vláda, budoucí vláda, koalice, samozřejmě hledá prostředky, jak zamezit tomu, aby se český stát do krize dostal.“

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Peněženek lidí se dotknou ale i jiné změny. Koalice chce třeba lidem vzít polovinu státní podpory u stavebního spoření a plánuje také důchodovou reformu. V této souvislosti se mluví i o zvyšování snížené sazby DPH, která se projeví například zdražováním potravin. Některé plánované změny ale možná potěší. Mezi ně patří třeba návrh, že příštího prezidenta si lidé zvolí přímo, nebo že volit se bude také na internetu.

Vysokoškoláci zaplatí deset tisíc za půl rok studia

Na vysokých školách pak budoucí studenty čeká školné, konkrétně ve výši deset tisíc korun za semestr. Naopak přidáno dostanou učitelé na základních školách. Navíc děti na základních školách čekají srovnávací zkoušky.

Kritika od opozice

Bohuslav Sobotka, lídr ČSSD

„V oblasti sociální a daňové politiky vláda vykročila špatným směrem, ty náklady rozpočtové konsolidace nejsou rozloženy spravedlivě a sociální demokracie je v takovém případě nebude schopna podpořit.“

Koaliční smlouvu chtějí budoucí vládní strany podepsat už toto pondělí. Počátkem týdne by měl kabinet jmenovat prezident Václav Klaus.

  • Recept od lékaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1245/124407.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1701/170058.jpg