Letní bouřky se valí Českem. Výstrahy meteorologů platí až do zítřka

Praha - Český hydrometeorologický ústav vydal až do zítřejší deváté hodiny ráno výstrahu před bouřkami. Ty zasáhly západ Čech již včera večer a v průběhu dneška a noci na zítřek se rozšíří i do východních Čech a na Českomoravskou vrchovinu. V bouřkách může ojediněle spadnout kolem 30 milimetrů srážek za hodinu. Mohou se navíc objevit i přívalové deště a kroupy. Přívalový déšť přitom může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt a může zatopit níže položená místa a sklepy. V případě východní části území, kde je stále sucho, také nadále platí varování před požáry.

Výstrahu před bouřkami vydal ČHMÚ pro Prahu a Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj a platí od dnešních 10:00 do úterních 09:00. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji a kraji Vysočina se bouřky mají vyskytnout od dnešních 20:00 do úterních 09:00. „Dominantním projevem by tentokrát ani tak neměl být silný vítr jako ty intenzivní srážky s úhrny až okolo 30 mm během jedné hodiny. Už během noci jsme zaznamenali v Kamýku nad Vltavou 67 mm, což je poměrně extrémní,“ uvedl meteorolog Jan Šrámek.

Tradiční výstraha nadále platí: Neschovávejte se pod stromem

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Na pozoru by měli být hlavně ti, kteří kempují v přírodě. „Je důležité nezůstávat na holých pláních nebo nějakých vyvýšených kopcích. Pokud tam jsme, tak je dobré si přidřepnout, držet ruce a nohy u těla a tu nejhorší část bouřky přečkat,“ upozornila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Zůstává i tradiční varování: neschovávat se před bouřkou pod stromem. Člověk by od nich měl být nejméně dva metry, ale raději mnohem dál.

Zhruba každý desátý blesk se větví a může způsobit několikanásobný zásah. To je nebezpečné v místech, kde se shlukuje větší počet lidí, například na sportovních stadionech nebo hudebních festivalech. Účastníci těchto akcí by měli raději odejít za bouřky do budovy s hromosvodem nebo se schovat do auta či autobusu.

Vydáno pod