Pražský magistrát chce zrušit bezplatné cestování zákonodárců

Praha - Pražští radní dnes projednali změny tarifů v městské hromadné dopravě. Situaci označili za neudržitelnou a je podle nich potřeba, aby to takto chápali i poslanci a senátoři. Chystají se proto se zákonodárci hovořit. Do parlamentu už byl proto poslán návrh na změnu příslušného zákona, který je podle magistrátu špatný a je třeba ho změnit. Politici vidí chystaný krok radnice jako nepřátelský a mluví o porušování zákona. Místopředsedkyně mandátního a imunitního výboru PS Hana Šedivá ale podle svých slov čekala mnohem přísnější krok a je ráda, že se magistrát rozhodl nejprve jednat.

„Není možné přenášet povinnost platit jízdné na dopravce bez náhrady. Je to zásah do vlastnických práv. Pokud toto chtějí poslanci a senátoři dělat, ať si jízdné nechávají proplácet v Poslanecké sněmovně a Senátu,“ myslí si náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová. Podle náměstkyně to tak funguje i v jiných zemích Evropy.
 
Předseda mandátního a imunitního výboru PS Miloslav Kala si myslí, že je velmi podstatné, když politici využívají MHD. „Znají problémy lidí. Vědí, zda doprava funguje, či ne. To, jestli si koupí, nebo nekoupí jízdenku, je druhořadé,“ myslí si. Zrušení bezplatného jízdného podle něj odvede řadu zákonodárců zpět do aut.
 
„Nejde nám ani tak o příjmy z těchto skupin, ale spíše o princip. Rádi bychom, aby debata přispěla k tomu, že těmto lidem nebudeme muset bezplatné jízdné dále uznávat,“ uvedl mluvčí Pražské integrované Filip Drápal.

Podle rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 nemůže nikdo nutit dopravce, aby za politiky jízdné platili. Podle soudkyně se zákon vztahuje pouze na veřejnou dopravu, která je provozována státem, jinak si poslanci a senátoři musí zaplatit jízdné, které jim poté vrátí příslušný úřad, kam patří. Soud stejně rozhodl při projednávání žaloby společnosti Student Agency. Ústavní činitelé nemají právo využívat zdarma služeb soukromých dopravců. Mohou ale následně po státu požadovat, aby jim jízdné proplatil. 
 
Opoziční zastupitelský klub SNK-ED podal návrh na zrušení bezplatného jízdného už před dvěma lety. Zastupitelé jej tehdy drtivou většinou schválili, jen jeden se zdržel. Předlohu podpořila i vláda. Poslanci podpořili návrh v takzvaném prvním čtení, dostal se do druhého. S konečnou platností o něm ale nerozhodovali. Sněmovně skončilo volební období, čímž předloha takzvaně spadla ze stolu. Noví poslanci se k rozjednaným návrhům nevracejí.
 
Kdyby se podařilo dostat zákonodárce do MHD, byl by to podle Kaly dobrý příklad pro všechny, kdo jezdí auty. Zřejmě jediná cesta, jak spor vyřešit, je ale podání návrhu na změnu příslušného zákona. Za dopravu neplatí čeští poslanci a senátoři, soudci ústavního soudu i europoslanci. Před rokem 1989 výhod mohli využívat například i zaměstnanci magistrátu.