VZP čelí žalobě kvůli nedostatečným platbám

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) čelí žalobě kvůli nedostatečným platbám za zdravotnické výkony. Podal ji na ni Domov pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské v Karlovarském kraji. Důvodem jsou výsledky kontroly, kterou v ústavu provedla VZP loni v září. Pojišťovna neuznala některé výkony zdravotní péče, které domov vykázal, a rozhodla se je neproplatit.

Pracovníci VZP vyčítají domovu především nedostatky v dokumentaci a zpochybňují délku trvání zdravotních výkonů, při kterých pojišťovna zohledňuje například jen samotný čas aplikace léku, tedy bez přípravy, či komunikace se zdravotně postiženým klientem. Domov nejprve podal proti výsledkům kontroly námitky, které ale VZP odmítla. Domov poté navrhl smírčí jednání, k dohodě s pojišťovnou ale nedospěl.

Ředitel domova trvá na proplacení výkonů

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Zdravotní výkony byly provedeny a my jsme nadále přesvědčeni, že mělo dojít k proplacení výkonů,“ uvedl ředitel domova Pavel Novák. Domov podle něj neproplacením výkonu může přijít o více než čtvrt milionu korun, proto podal žalobu. V případě, že domov by peníze od VZP zpět nedostal, musel by zdravotní sestry v Mariánské platit z rozpočtu, který má vyčleněn na sociální péči. Tím by ale porušil rozpočtovou kázeň.

„S těmito problémy se potýká celá řada domovů pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením v našich regionech. Proto považuji za velmi důležitý krok, že Mariánská žalobu podala,“ konstatoval náměstek hejtmana Miloslav Čermák, který se postupem pojišťoven vůči zařízením sociální péče zabývá i jako předseda komise pro sociální záležitosti Rady Asociace krajů ČR. Kontrola byla podle Čermáka součástí revizní kampaně, kterou VZP loni provedla v pobytových zařízeních sociálních služeb na území celé republiky. Jejím cílem mělo být výrazné omezení toku peněz z veřejného zdravotního pojištění do oblasti sociálních služeb. Důvodem kampaně pak měla být skutečnost, že se zdravotní pojišťovny potýkají s finančními potížemi.