Soud s vítkovskými žháři bude pokračovat 6. září

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes odročil jednání v kauze žhářského útoku ve Vítkově na 6. září, kdy bude ještě týden pokračovat dokazování. Rozsudek by tak mohl padnout nejdříve v polovině měsíce. Proces trvá s přestávkami od 11. května. Čtyřem útočníkům hrozí až doživotí. Jednání dnes pokračovalo přehráváním odposlechů.

Dnes se k soudu poprvé po třech omluvách dostavila svědkyně Martina Ondřejková, manželka dlouholetého neonacisty a člena neonacistické kapely. Žháři k ní zamířili hned po útoku, aby si půjčili panthenol na ošetření spálené ruky Davida Vaculíka. U soudu sice odmítla vypovídat, před policisty ale byla sdílnější. V přípravném řízení uvedla, že extrémistické prostředí dobře zná. Osobně se znala s Vaculíkem i Lukešem. Podle Ondřejkové u nich právě Lukeš zazvonil o půlnoci 18. dubna 2009: „Řekl jen, že potřebuje mast na popáleniny. Manžel to Jerrymu předal.“ Původně patřila mezi 12 zatčených a podezřelých. Policie se ale nepodařilo prokázat, že by o akci předem věděla.

Ondřejková po svém zatčení také uvedla, že je Lukeš navštívil i následující den. „Pomáhal nám s opravou v ložnici. V rádiu jsem slyšela, co se ve Vítkově stalo. Spojila si to a jen tak z legrace jsem mu řekla, že už vím, proč potřeboval tu mast. Jen mávl rukou a šel dál pracovat,“ tvrdila svědkyně. Později se setkala i s Vaculíkem a všimla si popáleniny na ruce. „Ptala jsem se, jestli ten panthenol byl pro něj. Odpověděl neurčitě. Myslela jsem si, že ano,“ doplnila. Policii ale nic neohlásila. Údajně se bála pomsty ze strany opavských neonacistů i Romů.

Telefonát Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Po výslechu soud pokračoval přehráváním špatně srozumitelných nahrávek odposlechů. Vyplývá z nich, že někteří žháři byli i po akci ve Vítkově aktivní. Dál jezdili na nacistické koncerty a demonstrace. Odposlouchávací zařízení umístěné ve voze Vaculíka ho například zachytilo, jak s Müllerem barvami útočí na policejní stanice v Moravskoslezském kraji. Policisté měli vše v přímém přenosu. Netušili ale, kde extremisté útočí. „Zadržet je v té chvíli nechtěli, protože by tak prozradili sledování. Později už řešení těchto útoků nemělo smysl, protože oba byli obviněni z mnohem závažnějšího činu a toto by byl pravděpodobně jen přestupek,“ řekl zmocněnec poškozených Markus Pape.