Kdo zasedne v budoucí vládě?

Praha - Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dohodli na obsazení křesel ve vládě Petra Nečase. Ministrem financí bude první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministrem vnitra předseda VV Radek John. ODS připadlo ministerstvo obrany pro místopředsedu Alexandra Vondru. Zhruba po sedmihodinovém nočním jednání takzvané koaliční devítky to novinářům řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Poměr křesel ve vládě bude šest pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro VV, jak strany dohodly už dříve.

Ministři za ODS

Premiér Petr Nečas (1964)

Předseda ODS je členem strany od roku 1991, následující rok byl zvolen poslancem. V 90. letech působil na ministerstvu obrany, v kabinetu Mirka Topolánka pak zastával post místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí. Po Topolánkově rezignaci letos v březnu se stal volebním lídrem ODS a po volbách byl 20. června zvolen předsedou ODS. Prezident Václav Klaus jej 28. června jmenoval předsedou vlády. Nečas je ženatý, má dva syny a dvě dcery.

Nečas: „Já budu požadovat od každého z členů vlády, aby odložil stranické tričko a měl na sobě pouze tričko se státním emblémem, tričko České republiky.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (1975)

Začínal jako advokátní koncipient, od roku 2000 vyučuje na katedře správního práva plzeňské právnické fakulty, přednášel také na soukromé Vysoké škole Karlovy Vary; loni v září byl pověřen vedením Právnické fakulty ZČU, v listopadu byl zvolen děkanem. V roce 1994 vstoupil do ODA, v roce 1998 spoluzakládal regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni a ve stejném roce vstoupil do ODS; od roku 2003 je předsedou plzeňského regionálního sdružení strany v Plzeňském kraji, o dva roky později se stal členem výkonné rady ODS, na nedávném kongresu byl zvolen místopředsedou strany. Od roku 2002 je poslancem, v obou vládách Mirka Topolánka obsadil post ministra spravedlnosti. Je svobodný a bezdětný.

Jiří Pospíšil chce prověřit projekt elektronických náramků pro domácí vězně a pokračovat v nastartovaných reformách. Plánuje také prosazení nového občanského a obchodního zákoníku.

Ministr obrany Alexandr Vondra (1961)

Novopečený místopředseda ODS působil před revolucí v disentu, byl i mluvčím Charty 77. Patří k nejzkušenějším českým diplomatům, v diplomatických kruzích se pohybuje už od listopadu 1989. Byl poradcem prezidenta Václava Havla a velvyslancem v USA v letech 1997 až 2001. V roce 2004 se stal prezidentem České euroatlantické rady. Od října 2006 zasedá v Senátu, od tohoto roku je také členem ODS. V první vládě Mirka Topolánka působil jako ministr zahraničí, ve druhém Topolánkově kabinetu zastával post místopředsedy vlády pro evropské záležitosti. Vyjednával například o zrušení vízové povinnosti pro české občany cestující do USA. Vondra je ženatý, má jednoho syna a dvě dcery.

Vondra chce hlavně obnovit důvěru české veřejnosti v armádu a více spolupracovat v rámci NATO. Armáda podle něj potřebuje jasnou a dlouhodobou koncepci, proto chce do debaty o budoucnosti ozbrojených sil vtáhnout i odbornou veřejnost.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (1966)

Ekonomický expert ODS se zaměřením na veřejné finance se nakrátko stal poslancem v roce 1992. Do sněmovny se vrátil v roce 1998 a ve funkci místopředsedy rozpočtového výboru byl poslancem za ODS až do roku 2006. Od prosince 2006 je předsedou dozorčí rady ČEZ. Za ODS nyní zasedá v expertní skupině o veřejných rozpočtech, mandatorních výdajích a sociálním a důchodovém systému, která pracuje na návrhu koaliční smlouvy. Kocourek má dvě děti.

Kocourek musí připravit třeba novou energetickou koncepci a zjednodušit administrativu pro podnikatele.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (1971)

Vystudovaný právník po práci v oboru pracoval jako poradce náměstků ministra financí Miloslava Hejnáka a Jaroslava Šulce. V letech 2004 až 2008 byl náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje pro ekonomický rozvoj. Členem ODS je od roku 2000, od roku 2006 je členem výkonné rady strany, letos v červnu byl zvolen místopředsedou ODS. V letošních parlamentních volbách vedl ODS v Moravskoslezském kraji, byl zvolen poslancem. Začínal v komunální politice, v roce 2002 byl zvolen zastupitelem města Bohumína. Je ženatý, má dvě děti.

Drobil bude hájit třeba dohodu koaličních stran o tom, že se nemají prolomit limity těžby hnědého uhlí. Jeho nominace právě na resort životního prostředí překvapila ekology i politiky.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (1963)

Před revolucí pracoval v pražském dopravním podniku. V komunální politice byl aktivní od roku 1990, kdy byl za Občanské fórum zvolen do zastupitelstva města Příbrami, v letech 1991 až 2006 byl členem rady města. V období 2002 až 2006 byl starostou Příbrami, od roku 1992 pak místostarostou města. Od roku 2007 až do letošního června působil ve funkci prvního náměstka ministra financí. V letošních parlamentních volbách byl zvolen poslancem. Členem ODS je Fuksa od roku 1992, je ženatý a má dva syny.

Fuksu čeká rychlejší převod státní půdy na soukromníky nebo výstavba dalších protipovodňových opatření. Také Fuksova nominace na ministerstvo zemědělství odborníky překvapila.

Ministři za TOP 09

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (1937)

Po smrti strýce Jindřicha, který jej v roce 1960 adoptoval, se v roce 1965 stal i dědicem majetku krumlovsko-hlubocké větve. Přerušil studia práv a lesnictví a začal hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku. Byl mimo jiné předsedou Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva (1985-1990). V letech 1990 – 1992 pracoval jako šéf kanceláře prezidenta Václava Havla. V letech 1997 až 2007 byl členem ODA. Od ledna 2007 do května 2009 byl v Topolánkově vládě ministrem zahraničních věcí za zelené. Předseda TOP 09 je podruhé ženatý se stejnou ženou, Terezií, rozenou hraběnkou z Hardeggu. Mají spolu tři děti - syny Jana Nepomuka Ondřeje, Karla Filipa a dceru Annu Karolinu.

Schwarzenberg počítá s kontinuitou české diplomacie, experti v souvislosti s jeho návratem hovoří o pevné transatlantické vazbě a aktivní politice vůči EU.

Ministr financí Miroslav Kalousek (1960)

První místopředseda TOP 09 je poslancem od roku 1998, předtím působil na Úřadu vlády a jako náměstek na ministerstvu obrany. Byla mu připisována odpovědnost za několik kontroverzních zakázek - například údajně nevýhodná výměna stíhaček Mig-29 za polské vrtulníky či zamýšlený prodej tanků T-72 do Alžírska. Vyšetřování však žádná pochybení neprokázalo. V Topolánkově vládě zastával post ministra financí. Ekonomický časopis Emerging Markets jej v roce 2008 označil za nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik. Až do roku 2009 byl členem KDU-ČSL,v červnu však založil s Karlem Schwarzenbergem stranu TOP 09. Kalousek je ženatý a má dvě děti.

Kalousek chce hlavně provést reformu veřejných rozpočtů. Premiér Petr Nečas dnes odpoledne uvedl, že pro příští rok počítá s deficitem zhruba 135 miliard korun, což by odpovídalo 3,6 % HDP. Vláda proto musí ušetřit 54 miliard korun v porovnání s letošním rokem.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (1965)

Místopředseda TOP 09 a poslanec působil od roku 1992 v Hospodářské komoře ČR, v letech 2002 až 2008 byl jejím prezidentem. Od roku 2008 je předsedou Národního výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR. Angažuje se i v mnoha dalších hospodářských organizacích. Až do vzniku TOP 09 Drábek nebyl členem žádné politické strany. Je ženatý, má syna a dceru.

Drábek se zaměří hlavně na zneužívání sociálních dávek. Jeho jmenování přivítaly i odbory, a to přes poměrně razantní řešení, které jeho mateřská strana v sociální oblasti prosazuje.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (1948)

Lékař a vysokoškolský pedagog se věnuje oboru rentgenologie. V květnových volbách byl zvolen poslancem za TOP 09 v Královéhradeckém kraji. V roce 1993 se stal náměstkem ředitele FN HK, od roku 1996 byl jejím ředitelem. Po téměř 14 letech úspěšného hospodaření a rozvoje nemocnice na vlastní žádost loni funkci ředitele předal. Získal zlatou medaili Lékařské fakulty UK - HK, ocenění Manažer roku 2007 a cenu města Hradec Králové Primus inter pares. Byl předsedou Asociace nemocnic ČR. Dvakrát (2002 a 2006) byl zvolen jako nestraník do zastupitelstva Hradce Králové, vždy jako nestraník na kandidátce ODS.

Heger chce vyřešit problémy financování zdravotnictví, změnit by se měly i zdravotnické poplatky. Chce také posílit sféru praktických lékařů a upravit vzdělávání lékařů.

Ministr kultury Jiří Besser (1957)

Původním povoláním zubní lékař začal v první polovině 90. let podnikat a byl prezidentem berounského hokejového klubu. V létě 1989 se stal členem KSČ, kterou po listopadu 1989 opustil a od té doby je nestraník. Od roku 1994 je členem berounského zastupitelstva a stal se starostou, ve funkci působí již čtvrté volební období. Letos již o post v čele radnice usilovat nebude, neboť v květnu byl jako nestraník na kandidátce TOP 09 zvolen do Poslanecké sněmovny. Má dva dospělé syny, s manželkou se rozešel.

Bessera čeká např. hledání nástupce Milana Knížáka v Národní galerii nebo příprava nového památkového zákona. Pro kulturní obec je jeho jméno velkou neznámou.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Ministři za Věci veřejné

Ministr vnitra Radek John (1954)

Předseda strany Věci veřejné působil až donedávna jako spisovatel, scenárista a novinář. V televizi Nova byl šéfproducentem investigativního pořadu Na vlastní oči. Z Novy odešel loni v únoru poté, co se v médiích objevily podrobnosti o jeho dlouholetém angažmá ve společnosti Ora Print založenou vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. John působil v Ora Printu, který dostával významné zakázky od VZP či státních Lesů ČR, od začátku roku 2002 až do loňského června jako předseda představenstva. John je rozvedený, s bývalou manželkou herečkou Zlatou Adamovskou má dceru Barboru a syna Petra, mimo manželství se mu narodila dcera Tereza.

John se chce zasadit o prosazování protikorupčních opatření do praxe. „Jde o to odpolitizovat tu instituci, aby policisté měli jistotu, že mohou vyšetřovat padni komu padni.“

Ministr dopravy Vít Bárta (1973)

V roce 1992 založil ještě na studiích firmu Agenturu bílého lva (ABL), původně jako pořadatelskou a později bezpečnostní agenturu. V loňském roce to byla největší ryze česká bezpečnostní agentura a třetí největší bezpečnostní služba působící na území Česka. Před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel, odešel letos v únoru a svůj podíl prodal bratrovi Matějovi. Jako nestraník na kandidátce Věcí veřejných byl letos v květnu zvolen poslancem, byl jedním z hlavních vyjednavačů VV o vládě. Bárta je ženatý a bezdětný, jeho manželkou je místopředsedkyně sněmovny za VV Kateřina Klasnová.

Bárta bude mít za úkol zprůhlednění veřejných zakázek ohledně velkých dopravních staveb, řešit bude i drahou výstavbu silnic. Musí také řešit nedostatek peněz, hrozí totiž, že se kvůli škrtům v rozpočtu zpomalí výstavba dálniční sítě.

Ministr místního rozvoje Kamil Jankovský (1958)

Předseda stranického klubu Věcí veřejných v Praze 10 je předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti PHAR SERVICE, která je změřena na dodavatelsko-inženýrskou činnost ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu a zdravotnictví, mimo jiné staví technologické linky na výrobu léků. Ve straně působí jako expert pro oblast ekonomiky a zdravotnictví a patří k významným sponzorům VV. V letošních volbách do Poslanecké sněmovny byl čtvrtý na pražské kandidátce VV, těsně neuspěl a je prvním náhradníkem.

Jankovského čeká nelehký úkol, měl by totiž zlepšit čerpání dotací z evropských fondů. Musí také pracovat na zákonech týkajících se bydlení, problémů spojených s deregulací nájmů nebo na novele stavebního zákona.

Ministr školství Josef Dobeš (1964)

Původním povoláním psycholog pracoval v pankrácké vazební věznici, nyní se věnuje práci s rodinami a dětmi s výchovnými či školními problémy. Od roku 2006 zasedá v zastupitelstvu Prahy 1. V letošních květnových volbách byl zvolen do Poslanecké sněmovny za Jihomoravský kraj, od 31. května vede poslanecký klub VV. Je členem VV, které v roce 2002 spoluzakládal, nyní je místopředsedou strany. Je ženatý, má dva syny.

Dobeš chce splnit slib Věcí veřejných, aby byla minimální mzda ve školství 20 tisíc korun hrubého. Proto bude snižovat náklady na chod ministerstva i počty úředníků. Nový ministr také bude muset řešit otázku školného na vysokých školách nebo problémy okolo státních maturit.

  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171998.jpg
  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1663/166246.jpg
  • Alexandr Vondra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172144.jpg
  • Martin Kocourek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1557/155638.jpg
  • Pavel Drobil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1665/166405.jpg
  • Ivan Fuksa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1094/109374.jpg
  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1745/174407.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1696/169580.jpg
  • Jaromír Drábek autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1267/126650.jpg
  • Leoš Heger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150762.jpg
  • Jiří Besser zdroj: www.top09.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1770/176950.jpg
  • Radek John autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1762/176114.jpg
  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1694/169371.jpg
  • Kamil Jankovský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1770/176951.jpg
  • Josef Dobeš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1610/160919.jpg
Vydáno pod