Bezdomovci za brány Prahy? Neziskovky kritizují radního

Praha – Odpor neziskových organizací vyvolal návrh pražského radního Jiřího Janečka na vytlačení bezdomovců z centra hlavního města. Plán počítá s tím, že by na okraji metropole vyrostl ohraničený tábor, kde by nepřizpůsobiví lidé bez střechy nad hlavou žili v případě, že se nebudou chtít přizpůsobit. Podle neziskových organizací však může bezdomovcům taková pomoc paradoxně i uškodit a snížit šanci k návratu do běžného života.

Pražský radní Janeček chce svým kolegům představit akční plán na příští schůzi. Argumentuje tím, že mnozí bezdomovci představují hygienické a bezpečnostní riziko. „Nechtějí se přizpůsobit, takže by mělo vzniknout místo, kde nebude vadit, že jsou podnapilí, a kde dostanou dvakrát denně polívku,“ řekl pro Českou televizi.

Tábor by fungoval pro ty lidi bez přístřeší, kteří nechtějí pracovat. „Pokud cokoli odmítnou a budou si chtít žít svůj bezdomovecký život, připravíme na okraji Prahy místo, kde nebudou nikoho obtěžovat,“ uvedl radní pro Lidové noviny. Některé ze svých námětů na řešení problematiky bezdomovectví chce Janeček předložit i poslancům.

Terapeutka: Žádná oáza, ale koncentrační tábor

Za minimálně kontroverzní však návrh označují představitelé některých neziskových organizací. „Zkušenosti s tím jsou takové, že to nefunguje. Spíš bych doporučoval, aby byla podpořena služba v lokalitách, kde se ti lidé zdržují,“ okomentoval Janečkův plán ředitel Armády spásy Miloslav Pípal. Radikálněji se vyjádřila terapeutka Eduarda Heczková: „Toto místo, které pan Janeček nazývá oáza, mě spíš připadá jako koncentrační tábor.“

Podle neziskových organizací mají pravidla života ve společnosti svoje opodstatnění a nelze je jen tak vypustit a nepřizpůsobivé odstěhovat za metropoli. Například podnapilí lidé by pak podle neziskovek mohli i v plánovaném táboře znamenat stejné potíže jako v centru. To si však připouští i autor návrhu: „Bude tam samozřejmě muset být dozor, aby se mezi sebou nenapadali,“ doplnil Janeček.