Kladrubský hřebčín pořádá Velký jezdecký den

Kladruby nad Labem - Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem dnes pořádá tradiční Velký jezdecký den. Akce má odborníkům i široké veřejnosti představit všestrannost starokladrubských koní, kteří jsou národní kulturní památkou. Lidé se mohou těšit na drezury koní, ukázky vícespřeží nebo parkurové ježdění, které pro ně připravili zaměstnanci hřebčína.

Velký jezdecký den zahájila dopoledne přehlídka plemenných hřebců. Nejvýkonnějším z nich je 22letý Sacramoso Erica 43, který je pyšným otcem už 58 hříbat.

Odpolední část, která je pro veřejnost, potrvá zhruba do 17:30 hodin. K vidění jsou jak starokladrubští vraníci, tak bělouši, převážně plemenní hřebci a plemenné klisny, celkem kolem 60 koní. „V rámci ní budeme předvádět starokladrubské koně v tradičních i netradičních disciplínách,“ podotkl ředitel hřebčína Jan Höck. Milovníci koní tak mohou spatřit třeba světový unikát: „Vyvrcholením celého odpoledne bude ukázka zápřeže starokladrubských hřebců ve vícespřeží, kdy půjde za sebou šestnáct hřebců. To je, dá se říci, světový unikát,“ řekl ředitel hřebčína. Akce se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka.

Koně kladrubského hřebčína se prezentují na mezinárodních závodech. Minulý týden se vrátili z Rakouska. Na účast na mistrovství světa v americkém Kentucky se ale v napjatém rozpočtu hřebčína peníze nenašly.