Hašek chce být hejtmanem a poslancem zároveň

Brno - Jihomoravský hejtman Michal Hašek se definitivně rozhodl, že bude hejtmanem a zároveň poslancem. Podle deníku Právo je Haškovou ambicí být spojovacím mostem mezi centrální politikou a regiony. Poslanecký plat dá na charitu a sociální projekty. Mandát ve sněmovně získal v květnu díky preferenčním hlasům a už dříve řekl, že do konce června oznámí, kterou z obou funkcí si nechá.

„Chci nadále zastávat pozici hejtmana Jihomoravského kraje, to samozřejmě bude záviset také na výsledku koaličních jednání, která aktuálně probíhají v Brně s KDU-ČSL. Jako hejtman mohu být předsedou Asociace krajů ČR. Svým kolegům na jednání v Olomouci chci oznámit své rozhodnutí zároveň zastávat poslanecký mandát,“ řekl Hašek dnešnímu Právu. Jednání hejtmanů se koná dnes.

Hašek oba posty zastával už po předloňských krajských volbách

Podle listu zdůvodnil Hašek svoje rozhodnutí například tím, že bude třeba nastavit komunikaci mezi budoucí pravicovou vládou a kraji, které kromě Prahy ovládá ČSSD. Hašek oba posty zároveň zastával už po předloňských krajských volbách. Tehdy přiznal, že zvládat obě práce najednou je náročné a ze sněmovny odešel.

Haškovi na jihu Moravy uvolnil ruce pád koalice s ODS. Občanští demokraté tlačili na Haškovo rozhodnutí, zda chce politiku dělat na hejtmanství, nebo v Praze, a když ho neoznámil, z koalice vystoupili. Nyní ČSSD jedná o nové s lidovci.

Vydáno pod