Lékařská komora šetří nadměrné využívání lékařů před atestací

Hradec Králové – Česká lékařská komora podezřívá všech jedenáct fakultních nemocnic, že nutí pracovat mladé lékaře před atestací nad rámec úvazku a zdarma. Komora proto dala podnět ministerstvu práce a sociálních věcí. Do nemocnic v Brně, Plzni a v Hradci Králové se už vydal na kontrolu inspektorát práce.

29letá lékařka chce v hradecké fakultní nemocnici získat atestaci v pediatrii. Má poloviční úvazek čtyři hodiny denně. V její výpovědi inspektorům stojí: „Vykonávám práci nad sjednaný úvazek. Pracovní dobu neeviduji a nevím, kde je evidována. Mám podezření, že ne všechna má práce je zaplacená tak, jak by měla.“ Lékařka chce zůstat v anonymitě.

Nemocnice namítá, že hodiny navíc patří do druhé půlky úvazku lékařky, doktorandského studia, které předpokládá práci na klinice. Vedoucí inspektor Jaroslav Nečas uvedl, že podezřelé jsou zejména noční směny lékařů před atestací. Ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula připustil, že ve výjimečných případech opravdu může dojít k pochybení například ze strany personálního oddělení.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Komora tvrdí, že ví o třiceti případech mladých lékařů ve všech jedenácti fakultních nemocnicích. „Bohužel jsou zneužíváni jako levná pracovní síla pro různé podřadné lékařské práce,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Kontrolu inspektoři práce uzavřou přibližně do měsíce.