Vláda schválila dohodu s Havránkovou i její sestrou o D11

Praha – Vláda schválila návrhy smluv s majitelkami pozemků potřebných pro výstavbu dálnice D11. Po jejich podpisu se tak vyhnou vyvlastnění parcel. Smlouvy musí podepsat do čtvrtka. Majitelky pozemků, Ludmila Havránková a její sestra Jaroslava Štrosová, dnes vládě doručily parafované znění smluv. Pokud by do dnešního dne se zněním smlouvy nesouhlasily, stát by pokračoval v procesu vyvlastňování, o kterém vláda dříve rozhodla.

„Nyní by již podpisu smluv nic bránit nemělo. Předpokládáme, že po podpisu smluv dojde k jejich plnění,“ řekl právní zástupce statkářky Ludmily Havránkové Pavel Černohous.

„Pokud získáme pozemky pro výstavbu v nejbližších měsících, čeká nás jako první věc archeologický průzkum a následně výstavba. V tomto případě je možné zprovoznění na jaře 2012,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Stát se snaží dohodnout se se statkářkou Ludmilou Havránkovou 16 let, zároveň jedná se spolumajitelkou a sestrou Havránkové Jaroslavou Štrosovou. Dohoda spočívá v tom, že selka za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu. Pokud ale vláda přistoupí k vyvlastnění, dostane Havránková za pozemky peníze a dohoda o pronájmu padne.

Chybějící úsek dálnice D11
Zdroj: ČT24
Vydáno pod