Topolánek: Nečase zvolte, neokopávejte ho!

Praha – Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek vyzval dopisem delegáty 21. sjezdu strany k provedení maximální generační změny a jasně doporučil zvolit Petra Nečase předsedou. Ve svém dopise rozebírá příčiny odklonu voličů ve sněmovních volbách. Ve své zprávě přiznal i vlastní chyby při obnově jednoty ODS. Varoval, že ODS může kvůli vzestupu nových pravicových stan přijít o další voliče, čímž se nepřímo vymezil proti novým koaličním partnerům ODS – Schwarzenbergově TOP 09 a Věcem veřejným Radka Johna. Dopis dostali delegáti písemně a kancelář strany ho vyvěsila na web, Topolánek na kongres nepřišel, už ve čtvrtek odjel do zahraničí.

Jediný kandidát na předsedu ODS Petr Nečas představuje podle Topolánka dlouhodobou kontinuitu vedení, má potřebné politické zkušenosti s vedením strany i vlády. Protože ale veřejnost podle Topolánka požaduje změnu, do křesel místopředsedů by podle něj měli delegáti zvolit „skutečně nové lidi“. Ty, kteří dosud nikdy nebyli v nejužším vedení, ani nezastupovali ODS ve vládě.

Topolánek vyzval k plné podpoře Nečase:

„Pokud někdo snad koketuje s myšlenkou, že dá novému lídrovi výstrahu, že není pánem ve svém domě, ať na to rychle zapomene. Tradice, kdy sice ODS lepšího předsedu nemá, ale tomu stávajícímu neustále okopává kotníky, musí přestat. Kdo chce vládnout, ať si to vybojuje. Když na to nemá, ať vší silou pomáhá tomu, kdo se nebojí nastavit svou tvář politickému povětří.“

„Za pád pod třicet procent může objektivně vznik nových stran a současná neschopnost mého vedení vypořádat se s negativními jevy uvnitř ODS. Ne, že by chyběla vůle, ale síla ano,“ konstatoval.

Očekávané personální vypořádání Topolánek zmínil také

Topolánek podle očekávání zahrnul do svého bilancování i několik personálních chyb, které učinil. Za chyby jednoznačně jmenoval posazení Vlastimila Tlustého na post ministra financí, znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky a nominaci Jana Fischera na post premiéra. Klaus se podle něj nepochybně mýlí, když bagatelizuje dopady pádu vlády během předsednictví. „Je příznačné pro celou tuto éru, že ještě teď, po volbách, Klaus prosazuje ve Fischerově vládě Tlustého jako velvyslance v Kazachstánu. Že by je lákal nevyřešený 'kazašský dluh'? Já se vám všem a také české veřejnosti, tak náchylné věřit mediálním bludům, ze srdce za tato personální pochybení omlouvám,“ uvedl závěrem dopisu Topolánek.