Bývalý člen ODS Tlustý možná bude velvyslancem v Kazachstánu

Praha – Bývalý poslanec Vlastimil Tlustý, který loni pomohl svým hlasem svrhnout vládu v době předsednictví Evropské unii, se má stát velvyslancem v Kazachstánu. Informaci přinesl deník MF Dnes, kterému to potvrdili tři lidé z vedení rodící se vládní koalice. Mluví se i o tom, že současný ministr zahraničí Jan Kohout míří na nejprestižnější diplomatický post – ambasádu ve Spojených státech. Kohout ani Tlustý informace zatím nepotvrdili.

Lídr ODS Petr Nečas včera po schůzce s vyjednávacím týmem ODS, TOP 09 a VV oficiálně Fischerův kabinet varoval, aby neprováděl žádné jmenování vyslanců. Nikoho sice nejmenoval, na přímý dotaz MF Dnes ale připustil, že informace o Tlustém jsou správné: „Ano, slyšel jsem o tom. A pevně doufám, že to není pravda.“ Premiér Fischer na Nečasovu výzvu oficiálně nereagoval, u jmenování velvyslanců přitom musí být i jeho podpis.

Velvyslance jmenuje na návrh vlády prezident. Jan Kohout, kterého do vlády navrhla ČSSD, se s ním dnes údajně sejde a podle zmíněných zdrojů mu oba návrhy přednese. Hrad ani ministerstvo to ale nepotvrdily. O důvodu velvyslaneckého postu pro Tlustého lze podle deníku jen spekulovat. Jedním může být i to, že pomohl ČSSD svrhnout Topolánkovu vládu. Představitelé sociálních demokratů ale shodně tvrdí, že o „Tlustém v Kazachstánu“ nic nevědí a neslyšeli o tom. Klaus má ale k Tlustému blízko, a jeho případné jmenování by tedy pro něj nemuselo být nepřijatelné.   

Mluvčí vlády: Takové informace by vůbec neměly uniknout

Podle mluvčího vlády Romana Proroka by takové informace ale vůbec neměly uniknout: „Podléhají takzvanému vyhrazenému režimu. Jsou tedy pod pokličkou, dokud celou věc neschválí hostující země. Do té doby nikdo nezveřejňuje ani to, jestli bude velvyslanectví obsazeno, a už vůbec ne kým.“  

Jiné země mají už své nové velvyslance jisté. Do Maďarska míří první náměstkyně ministra zahraničí Helena Bambusová, do Francie pojede šéfka diplomatického protokolu ministerstva Marie Chatardová. Obě země už s vysláním diplomatek souhlasily, a tím oficiálně završily jmenovací proces velvyslanců, který obvykle trvá delší dobu. Jmenování tedy nesouvisí se čtvrteční Nečasovou výzvou. 

Václav Klaus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod