Pražský magistrát si chce na boj s korupcí najmout firmu, sklízí kritiku

Praha - Organizace Oživení, Transparency International ČR a Respekt Institut vyzvaly pražské zastupitele, aby na dnešním zasedání rozhodli o zrušení veřejné zakázky, pomocí níž chce magistrát přes externí firmu uskutečnit protikorupční strategii. To považují za nevhodné, podle nich by kroky protikorupční strategie měl magistrát provádět sám. Výzvu o zrušení zakázky dodali zástupci občanských sdružení zastupitelstvu ve středu. Do programu dnešního zasedání zařazena nebyla.

Praha hledá firmu, která jí pomůže uskutečnit protikorupční strategii. Rada hlavního města 11. května schválila zadávací dokumentaci pro potřebné výběrové řízení. Vybraná společnost by měla po čtyři roky pro magistrát provádět audity, analýzy nebo poskytovat právní služby v souvislosti s bojem proti korupci. Hodnota zakázky by mohla být až 190 milionů korun. Vybraná firma má vyhodnocovat plnění schválené protikorupční strategie, navrhovat zlepšení nebo zkoumat projekty, které magistrát bude uskutečňovat. Její tým by měl také spolupracovat s nově zřízeným protikorupčním ombudsmanem.

„Outsourcing vnějších služeb už přesáhl zdravé meze. Je na magistrátu, aby sám začal protikorupční strategii implementovat, a ne aby si na to najímal externí firmu,“ řekl Martin Kameník ze sdružení Oživení, o. s. „Zakázka jakoby vyvádí odpovědnost z magistrátu za kontrolní procesy, které by měly probíhat především v rámci magistrátu,“ doplnil ho Petr Kutílek z Respekt institutu.

Další problém podle něj je, že je zakázka vypsána tak, aby zavazovala novou městskou radu, která vzejde po podzimních komunálních volbách, aby plnila smlouvu i v případě, kdyby ji považovala za neefektivní a zbytečnou. Vadí mu také, že je údajně předražená. To kritizuje i opozice. Zvažovaná částka 190 milionů korun je podle zastupitele Miroslava Pocheho (ČSSD) nadsazená.

Samotnou protikorupční strategii, schválenou v dubnu, přitom zástupci občanských sdružení hodnotí pozitivně. „Je to naděje na zlepšení poměrů na pražském magistrátu,“ řekl Kameník s tím, že by se mohla ještě doplnit o některé další prvky, například posílení odpovědnosti volených zástupců. „Nemyslíme si, že je zrovna vhodné tento krok začínat znovu náborem nějaké externí firmy, která bude dál poskytovat nějaké poradenství. Myslíme si, že situace je zralá, aby úředníci a politici na magistrátu začali sami dělat svoji práci, za kterou jsou voleni a placeni,“ dodal.