Jihomoravská koalice skončila, radní za ODS opustili funkce

Brno - Jihomoravskou krajskou radu dnes opustili čtyři radní za ODS. Na jednání rady odevzdali své rezignační dopisy. Odešli poté, co ODS vystoupila z koalice. Oblasti, které měli radní na starosti, předal hejtman Michal Hašek (ČSSD) radním z ČSSD. Rada zůstane sedmičlenná, dokud se ČSSD nedohodne na nové koalici. Sestaví ji nejspíš s lidovci.

Odstoupili náměstkyně Anna Procházková, radní Ilona Sokolová, Miloš Šifalda a Jaroslav Pospíšil. V uvolněné funkci na kraji zůstal jediný občanský demokrat. Marek Juha předsedá výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky mají uvolněné předsedy výborů i další opoziční strany, KDU-ČSL a KSČM. Do sestavení nové koalice bude rada zasedat jako neúplná a složená jen ze sociálních demokratů. Nové lidi do vedení kraje budou zastupitelé volit nejpozději o prázdninách.

Důvody, proč ODS předloni uzavřenou koalici opustila, vysvětloval Kadrnka straníkům i na regionálním sněmu. ČSSD se podle něj stala nečitelnou stranou, což ilustroval na odkládaném rozhodnutí ohledně proplácení poplatků nebo na Haškově nerozhodnosti, zda chce být poslancem či hejtmanem. ODS ho k tomu tlačila, když trval na termínu zveřejnění rozhodnutí do konce června, vyvolala smírčí řízení. Když do něj ČSSD nenominovala své zástupce, ODS koaliční smlouvu vypověděla. Strany se pak obviňovaly, která z nich pád svazku zavinila.

Kadrnka navíc Haška označil za nevyzrálého a manažersky nezkušeného, vytkl mu, že nikdy nepracoval jinde než v politice: „Je nepřijatelné, aby místa ve vedení kraje sloužila pouze jako odrazový stupínek pro získání těch 'opravdových' postů na celostátní úrovni.“ Hašek zase Kadrnku označil za neúspěšného regionálního šéfa, který proti vůli svých kolegů radních rozbil koalici, což se mu prý nedaří veřejnosti věrohodně vysvětlit.

Předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka
Zdroj: ČT24