Soud potvrdil pokutu za kamery v hotelu Savoy

Praha - Městský soud v Praze zamítl žalobu proti pokutě ve výši 80 tisíc korun, kterou loni uložil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) majiteli hotelu Savoy kvůli nezákonnému využívání kamerového systému. Pokutu vyměřili ochránci soukromí na základě kontroly v hotelu, kterou odstartoval únik videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa před prezidentskými volbami.

Majitel hotelu, společnost Evropský investiční holding, podle úřadu porušil zákon například tím, že kamery nebyly zaregistrované, nebo že návštěvníci hotelu nebyli informováni o tom, že vstupují do prostoru monitorovaného kamerami. Soud se podle ÚOOÚ ztotožnil s jeho závěry, podle nichž provozování kamer se záznamem je monitorování osob ve sledovaném prostoru, a tedy shromažďováním osobních údajů.

Monitorovány byly navíc nejen prostory uvnitř hotelu, ale i veřejná prostranství v jeho okolí. Provoz kamer soud nepovažoval za nezbytný pro plnění smluvních povinností hotelu nebo povinnosti chránit odložené a vnesené věci. „Soud konstatoval, že v případě střetu práva na soukromí a práva na ochranu majetku je nutno přiznat větší váhu prvému z uvedených práv,“ uvedl ÚOOÚ. Také dobu sedmi dnů, po kterou hotel záznamy uchovával, soud ve shodě s úřadem označil „za zcela neúměrnou“ ve vztahu k daným okolnostem a konstatoval, že tato doba zvyšuje riziko zneužití dat.

Kvůli úniku nahrávky schůzky Weigla se Šloufem byli obviněni bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a bývalý policista Jiří Dvořák. Čelí obžalobě z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji, hrozí jim až pětiletý trest vězení. Případ řeší Obvodní soud pro Prahu 1.

Hotel Savoy
Zdroj: ČT24