Vítkovský žhář stáhl návod útoku z internetu

Ostrava - Po patnáctidenní přestávce dnes v Ostravě pokračovalo hlavní líčení se čtyřmi vítkovskými žháři promítáním záznamu z místa činu. Téměř čtyřhodinový film pořídili hasiči těsně po uhašení ničivého požáru domu ve Vítkově, v němž bydlela romská rodina. Při požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálka. Z úmyslného založení ohně se před soudem zodpovídají čtyři muži. Jejich obhájci přišli ve snaze o co nejmírnější trest pro své klienty s tvrzením, že Natálka tolik trpěla proto, že ji rodiče v nastalé situaci zapomněli doma.

Ještě před puštěním dokumentu soudce uvedl, že jeden ze zmocněnců rodiny žádá nový důkaz, který souvisí s počítačem obžalovaného Davida Vaculíka. „Požaduje, aby se určilo, kdy obžalovaný Vaculík z internetu stáhl návod k teroristické akci,“ vysvětlil soudce.

Na lavici obžalovaných po přestávce opět kromě Vaculíka usedli i Ivo Müller, Václav Cojocaru a Jaromír Lukeš. Soud během minulého hlavního líčení vyslechl obžalované. Vypovídat chtěli jen dva - Müller a Cojocaru. Lukeš a Vaculík vypovídat odmítli. Před soudem už hovořili i členové rodiny, na kterou pravicoví extremisté útočili, a také lidé z okruhu jejich známých. Před soudem hovořili i odborníci na extremismus, kteří potvrdili, že obžalovaní byli aktivní neonacisté.

Vstřícný, oblíbený, jeden z nejlepších

V soukromí se mladíci nevymykali normálu. Renata Kolářová, učitelka Iva Müllera, například uvedla, že muž byl „vstřícný, oblíbený a jeden z nejlepších studentů“. Ve společnosti dalších extremistů se ale navzájem podněcovali k násilí a nenávisti k menšinám.

Čtyři mladí muži na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejmladší Natálie utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.

Rodiče zapomněli dceru v hořícím domě, tvrdí obhájci

Obhajoba se snaží přesvědčit soud o tom, že popáleniny na 80 procentech těla Natálka utrpěla proto, že rodiče nejprve vyběhli z domu a pro ni se vrátili později. „Myslím si, že posouzení toho, kdy Natálka svá zranění utrpěla, nebo utrpět mohla, je naprosto zásadní pro právní kvalifikaci toho jednání,“ uvedl pro ČT obhájce Jasromíra Lukeše Pavel Pěnkava.

Tato strategie ale vyvolává u zmocněnců rodiny značnou nevoli. „Dnes házet vinu na poškozené mi připadá velice závažné a mám za to, že existuje i podezření z trestného činu pomluvy,“ řekl zmocněnec poškozené rodiny Markus Pape.

Soud s vítkovskými žháři
Zdroj: ČT24