Jednání ODS, TOP 09 a VV o zdravotnictví se nepohnulo

Praha - Vyjednávání ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o zdravotnictví se v úterý nijak výrazně neposunulo. Ladění postojů bude obtížné, ale ne beznadějné, řekl po schůzce skupiny vyjednavač ODS Tomáš Julínek. Zcela odlišný od současného systému je podle něj návrh zdravotní reformy VV. Nynější podobu zdravotnictví s regulačními poplatky zavedl Julínek ještě jako ministr ve vládě Mirka Topolánka.

VV chtějí například určit standardní péči, kterou by hradila jedna zdravotní pojišťovna. U dalších pojišťoven by si lidé platili nadstandard. Strana by také hned zrušila poplatky za položku na receptu. Po provedení reformy by podle jejího programu přestaly existovat i další regulační poplatky. „Ukazuje se, že to bude obtížné jednání,“ podotkl Julínek. Zdůraznil ale, že nikoli beznadějné. „Vůle najít průnik je,“ dodal.

Vyjednavači podle Julínka probírali stejné záležitosti jako na minulé první schůzce. Tehdy se zástupci ODS, TOP 09 a VV pouze shodli na tom, že chtějí budovat zdravotnictví nezadlužené, modernizované a rozvíjející se. O vymezení standardu zdravotní péče, možnosti připojištění, úpravách regulačních poplatků nebo změnách v počtu zdravotních pojišťoven řeč nebyla.

Úterní vyjednávání o zdravotnictví se moc neposunulo (zdroj: ČT24)

„Bavíme se o stávajícím systému. Návrh VV je velkou změnou,“ řekl v úterý Julínek. Debata je prý zatím obecnější. Strany by se ale mohly bez větších potíží shodnout na jiných zdravotnických tématech, jako je vzdělávání lékařů. Jednotlivé programové skupiny, kterých je sedm, by měli předložit výsledky práce do konce června. Vznikající koalice chce mít dohodu nejpozději do 7. července.

Poplatky
Zdroj: ČT24