Koaliční týmy ukončí jednání do konce června

Praha - Expertní týmy vyjednávající o programových otázkách budoucí středopravé koalice ukončí práci do konce června. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) po dnešním jednání uvedli, že chtějí poslední rozpory odstranit do 7. července, kdy má být hotova i procesní část koaliční dohody. Podle lídra ODS a pravděpodobného budoucího premiéra Petra Nečase je cílem zajistit, aby nová vláda mohla aktivně ovlivnit vytváření státního rozpočtu na rok 2011. Budoucí koalice také chce sama vybrat příštího šéfa Poslanecké sněmovny. Lídři stran se sejdou ve sněmovně i zítra v poledne. Budou jednat o školství a obraně.

„Aby to byla nově vytvořená vláda, která mezi 10. a 15. červencem letošního roku bude vládou, která začne formovat první čísla rozpočtu na příští rok,“ vysvětlil Nečas po podvečerním jednání koaliční devítky důvod časového harmonogramu. Na schůzce se jednalo i o bezpečnostních otázkách, školství a důchodovém systému. Věci veřejné si chtějí nechat udělat rozbor, jaký dopad by měla důchodová reforma podle návrhu Bezděkovy komise na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Koaličního vyjednávání na nejvyšší úrovni se účastnili lídři ODS Nečas, TOP 09 Karel Schwarzenberg a VV Radek John, každý se dvěma dalšími vyjednavači.

Lídři stran se dnes také dohodli, že koaliční jednání ve stejné sestavě se uskuteční i 21. června, tedy den před ustavující schůzí Poslanecké sněmovny. „Společným výstupem bude návrh na vedení Poslanecké sněmovny, to znamená pozice předsedy či předsedkyně a místopředsedů,“ uvedl Nečas. Definitivní podoba vedení sněmovny ale bude jasná až poté, co vláda dostane důvěru. Rýsující se koalice si chce takto zabezpečit i křeslo předsedy sněmovny pro případný třetí pokus o sestavení vlády. Při něm totiž šéf sněmovny navrhuje premiéra. Pokud vláda dostane ve sněmovně důvěru, bude podle Nečase možné otázku obsazení vedení němovny znovu otevřít a jednat o něm i s ČSSD.

Nečas: Schůzka s Klausem mi ještě nepřinese jmenování premiérem

ODS, TOP 09 a VV o programu společné vlády jednají necelé dva týdny. Tento pátek vyprší Nečasovi lhůta, do níž by měl prezidenta Václava Klause informovat o výsledcích dosavadních jednání o většinové koaliční vládě. Nečas dnes ale zdůraznil, že nadcházející schůzka s Klausem, která by se mohla odehrát těsně před kongresem ODS, mu ještě nepřinese jmenování premiérem: „Ani na jednu jedinou sekundu nebyla úvaha taková, že bych v pátek byl jmenovaný předsedou vlády.“ Prezident tento krok podle Nečase může učinit až poté, co dosluhující vláda podá demisi, a to se může stát až po skončení ustavující schůze sněmovny.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24