Počet nedonošených dětí v Česku roste

Praha - Předčasně narozené děti a jejich rodiče se letos potřetí sešli na pražské Ladronce. Počet nedonošených dětí v Česku rok od roku roste, avšak příčina je zatím neznámá. Někteří lékaři se navíc bojí, že nebude možné udržet péči o předčasně narozené na současné špičkové úrovni. V péči o předčasně narozené děti patří Česko mezi světové špičky.

Lékaři dnes v některých případech už dokáží zachránit dítě od 24. týdne nebo s váhou 500 gramů. Ročně chce na svět příliš brzy asi 8 procent novorozeňat. „Toto číslo bohužel desetinku po desetince posledních 15 let stoupá, ačkoliv se všichni snažíme, aby tomu bylo naopak,“ upozorňuje vedoucí lékař novorozeneckého pracoviště fakultní nemocnice v Motole Petr Zoban.

Pro nemocnice to znamená velký problém, neboť chybí peníze na nová lůžka, asi 100 inkubátorů, lékaři i dětské sestry. „V posledních pěti letech počet lůžek nestačí pokrýt poptávku, ale dokonce ani personál nezvládá kvalitní péči v rozsahu, jaký potřebujeme,“ varuje předseda České neonatologické společnosti Richard Plavka. Tato organizace už osm let upozorňuje na problémy ministerstvo zdravotnictví i pojišťovny. Podle ní je péče o nedonošené děti ohrožená.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo s tvrzením o krizi nesouhlasí. „Troufnu si říct, že to tvrzení je velmi přehnané, ta péče rozhodně není v ohrožení, pravidelně se tam investují velké finanční prostředky,“ argumentuje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň a dokládá to tím, že loni resort pořídil 12 nových inkubátorů a letos vyčlenil 25 milionů korun na dalších 25. V současné době u nás funguje 12 specializovaných center.