Oběti holocaustu připomínají dlažební kostky - Kameny zmizelých

Praha - Pražské chodníky bude po dnešku zdobit nových 31 zlatých dlažebních kostek. Jde o takzvané Kameny zmizelých, které mají kolemjdoucím připomínat oběti holoucaustu. Projekt vznikl v Německu v roce 1993, v současnosti je činný v 280 evropských městech. V Česku se kostky začaly pokládat v roce 2008 - najdeme je v Praze, Kolíně a od minulého týdne také v Brně a Třeboni.

Dva pamětní Kameny zmizelých - takzvané Stolpersteine - byly dnes ráno umístěny do chodníku před budovou Lauderovy školy v Belgické ulici v Praze 2, která fungovala do konce druhé světové války jako židovský sirotčinec. Ceremoniál doprovázela židovská pohřební modlitba.

Během dneška bude v metropoli položeno celkem jedenatřicet podobných kamenů. Stane se tak na 17 místech šesti pražských obvodů. Jejich počet v Praze přesáhne sedm desítek. Podle Aleše Hanka, který zastupuje občanské sdružení Stolpersteine CZ, jsou kameny umisťovány před domy, kde vzpomínaní naposledy dobrovolně žili, než byli za druhé světové války transportováni a následně zavražděni v koncentračních táborech.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)

Aleš Hanek, občanské sdružení Stolpersteine CZ

„Jde o součást stejnojmenného celoevropského projektu, který v České republice probíhá třetím rokem. Kromě Prahy jsme letos umístili tři kameny v Třeboni, další položíme tuto neděli v Neratovicích.“

Projekt byl rozšířen i na oběti holocaustu z řad Romů a politicky perzekvovaných osob. Jejich památka bude takto uctěna příští rok také v Olomouci, Teplicích, Brně a v dalších městech.

Kameny zmizelých jsou stejné v mnoha evropských zemích

Stolperstein (v překladu doslova kámen, o který se klopýtá) má standardizovanou podobu. Jde o dlažební kostku velikosti deset krát deset centimetrů s údaji o oběti vyrytými do mosazné tabulky. Každý kámen je pevně vsazen do okolního povrchu tak, aby nevyčníval. Nápad na jednoduché připomínky zmizelých sousedů měl umělec Gunter Demnig z německého Kolína, který svůj projekt začal realizovat už v roce 1996. Mezitím prý vzrostla poptávka i za hranicemi Německa, například v Rakousku, Maďarsku a Nizozemsku.

První takový kámen se v hlavním městě, konkrétně v Jáchymově ulici v Praze 1, objevil v říjnu 2008; tehdy už například v německých městech i jinde byly usazeny tisíce kovových destiček se jmény. Další tři kameny byly o rok později položeny v Maiselově ulici.

Nacisté během druhé světové války vyvraždili podle odhadů asi šest milionů evropských Židů, tedy dvě třetiny celé populace. V českých zemích tehdy žilo kolem 120 000 osob židovského původu, z nichž se na 80 000 z koncentračních táborů nevrátilo.

  • Kameny zmizelých - Stolpersteine zdroj: www.stolpersteine.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172423.jpg
  • Kameny zmizelých - Stolpersteine zdroj: www.stolpersteine.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172422.jpg