Většinu vakcín proti prasečí chřipce asi ministerstvo vyhodí

Praha – Ministerstvo zdravotnictví zřejmě zlikviduje většinu nevyužitých vakcín proti prasečí chřipce. Těch stát objednal milion dávek za 220 milionů korun, očkovat se ale nechalo jen asi 66 tisíc lidí. Stát nakonec vakcín neodebral tolik, v únoru se totiž s dodavatelem dohodl, že 300 tisíc vakcín neodebere a nebude muset platit pokutu. Několik desítek tisíc vakcín ministerstvo převede do strategických zásob.

V těchto dnech řeší ústřední epidemiologická komise, co bude s vakcínami, které jsou na skladě. „Nepoužité vakcíny budou likvidovány,“ prohlásila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Vakcínám vyprší lhůta použitelnosti přibližně v létě 2011, dodala. Do 21. června chce ministerstvo zdravotnictví předložit vládě komplexní zprávu o vakcínách. Obsahem bude závěrečné vyúčtování všech nákladů, uvedla ministryně. Podle primářky infekční kliniky ve Fakultní nemocnici Na Bulovce Hany Roháčové ale není důvod se vakcín zbavovat, pokud nejsou expirované. Není prý známo, že by se virus změnil tak,aby vakcína nebyla účinná.

Pandemii vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) 11. června 2009. V srpnu pak česká vláda objednala milion dávek pandemické vakcíny Pandemrix za 220 milionů korun. Původně se ale zvažovalo více možností – od pěti milionů dávek až po tu, že se nenakoupí žádné. Jurásková navíc přiznala, že smlouva nebyla pro Česko výhodná. Nákup kritizovala třeba Česká lékařská komora: „Byli lidé, kteří se museli nechat očkovat a nechtěli. Jiní zase chtěli, ale k té látce se nedostali,“ postěžoval si prezident ČLK Milan Kubek.

Reportáž Tomáš Vlacha (zdroj: ČT24)

Česko rozhodně není jediným státem v Evropě, který řeší, co s vakcínami proti prasečí chřipce. Třeba Francie nebo Belgie objednaly víc dávek očkování, než mají obyvatel. V porovnání s nimi je nákup ministerstva zdravotnictví ještě poměrně zdrženlivý.

Začátkem května proto podepsalo víc než 200 poslanců Evropského parlamentu návrh na zavedení speciální vyšetřovací komise, která by měla zjistit mimo jiné to, jestli se za nákup vakcín nevydalo zbytečně moc peněz.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s nákupem vakcín zvažuje změnu vyhlášky, která řeší očkování zaměstnanců proti sezonní chřipce na rizikových pracovištích. Teď se musí pracovníci třeba jednotek intenzivní péče, transplantačních center či léčeben dlouhodobě nemocných očkovat povinně. Pokud odmítnou, můžou být přeřazeni na jiné pracoviště.

Podle Dany Juráskové je ale tento princip zásadně porušován a je prakticky nevymahatelný, jenže ministerstvo vakcíny stejně nakoupit musí. Vakcínám tak většinou vyprší lhůta použitelnosti a vyhazují se. „Je poctivější ze strany ministerstva přiznat, že bariérové opatření nefunguje, a očkování nechat jako dobrovolné,“ podotkla Jurásková.

Vakcína proti prasečí chřipce
Zdroj: ČT24