Bývalý funkcionář fotbalových Kunovic dostal osm let za podvod

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes snížil bývalému místopředsedovi zkrachovalého fotbalového klubu z Kunovic na Uherskohradišťsku Jiřímu Cochlarovi trest za podvody z devíti na osm let. Podle pravomocného rozsudku jednapadesátiletý muž připravil asi tři desítky lidí a firem o zhruba 27 milionů korun. Obžalovanému původně hrozilo pět až 12 let vězení, soud však trest snížil díky od ledna platné novele trestního zákoníku, která za tento trestný čin ukládá trest v rozmezí jen pěti až deseti let.

Vrchní soud Cochlarovi sice o rok snížil trest, jeho žádosti o zproštění obžaloby či vrácení věci zpět první instanci ale nevyhověl. Odsouzený namítal, že skutkový stav nebyl správně zjištěn a že je třeba odstranit přetrvávající pochybnosti.

Krajský soud ve Zlíně Cochlara poslal na devět let za mříže loni v prosinci. Kromě nepodmíněného trestu mu soud na šest let zakázal výkon funkce ve statutárních orgánech občanských sdružení, obchodních společností a družstev a také mu uložil peněžitý trest 500.000 korun. Tyto části rozsudku senát olomouckého vrchního soudu potvrdil. Cochlar páchal podvody v letech 2004 až 2008, o peníze připravil poškozené z celé ČR.

Podle poškozených si Cochlar půjčoval pro svou potřebu

Obžalovaný si vysoké částky půjčoval opakovaně, přestože údajně věděl, že je nebude schopen vrátit. Vinu odmítl a proti rozsudku krajského soudu se odvolal. Tvrdil, že si peníze půjčoval na zajištění chodu FK Kunovice s tím, že budou později klubem splaceny nebo započteny jako sponzorský dar. Poškození však popřeli, že by se Cochlar při půjčkách zmínil o tom, že peníze potřebuje na chod fotbalového klubu. Podle nich si půjčoval na osobní potřebu.

Krajský i vrchní soud Cochlarovi ukládaly souhrnný trest i za skutek, který muž podle pravomocného rozsudku Vrchního soudu v Olomouci z loňského listopadu spáchal jako člen vedení FK Kunovice. Cochlar v červnu 2006 převedl státní dotaci na stavbu sportovní haly v Kunovicích na účty privátních firem. Ministerstvu financí tak způsobil škodu téměř 15 milionů korun. Soud mu proto za úvěrový podvod uložil šest let vězení, stejně dlouhý zákaz výkonu funkce ve statutárních orgánech občanských sdružení, obchodních společností a družstev a peněžitý trest 200.000 korun. Ani v této kauze však Cochlar, přestože je nyní už ve výkonu trestu, boj nevzdává. Podal totiž dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Tisícikoruny
Zdroj: ČT24