Spor Železný-Bobošíková: Železný se omlouvat nemusí

Brno - Bývalý šéf televize Nova Vladimír Železný se nemusí omluvit političce a bývalé novinářce Janě Bobošíkové za sporné výroky z roku 2004. Definitivně to potvrdil Nejvyšší soud, když bez věcného projednání odmítl dovolání Bobošíkové. Podle Nejvyššího soudu nemá napadené rozhodnutí zásadní právní význam, proto skončilo dovolání odmítnutím.

Na verdikt, který padl v květnu bez veřejného jednání, dnes upozornil server Aktuálně.cz. Podle staršího verdiktu Vrchního soudu v Praze Železný využil svého práva na kritiku a hranice kritiky jsou u politiků širší než u běžných občanů. Železný i Bobošíková byli poslanci Evropského parlamentu (EP).

Bobošíková a její někdejší nadřízený z televize Nova Železný byli do EP zvoleni za hnutí Nezávislí. Nedlouho poté, co zasedli do poslaneckých lavic, se však dostali do sporu. Bobošíková krátce po zvolení oznámila, že nebude podporovat hnutí Nezávislí kvůli Železného rostoucímu vlivu.

Železný prohlásil, že Bobošíková zradila hnutí, za které byla do EP zvolena. Kritizoval i to, že si najala svého manžela Pavla jako asistenta, a nazval ho sekretářkou. Navíc prý podle Železného společně s manželem dostala od někoho zadání Železného z hnutí vypudit a politicky zlikvidovat.

Špatné vztahy vyvrcholily žalobou na ochranu osobnosti, kterou Bobošíková na Železného podala právě kvůli těmto výrokům. Podle poslankyně Železný překročil rámec přiměřené kritiky a některá jeho tvrzení jsou úplně lživá. Naproti tomu Železný se bránil právem na kritiku politických soupeřů v rámci politického boje. Městský i Vrchní soud v Praze mu daly za pravdu.