Proplácení zdravotnických poplatků končí v dalších třech krajích

Praha - Jeden po druhém přestávají kraje pod vedením sociálnědemokratických hejtmanů proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. O zrušení proplácení poplatků dnes rozhodli radní Královéhradeckého kraje na mimořádné schůzi. Dosud kraj zaplatil za úhradu poplatků přes 61 milionů korun. V pořadí se jedná už o druhý kraj, který proplácení poplatků zrušil. 2. června tak jako první učinil Pardubický kraj. Od 15. června se přidá také kraj Karlovarský, který poplatky dosud proplácel nejenom ve svých zdravotnických zařízeních, ale rovněž ve všech lékárnách v regionu. O dva dny později, 17. června, se přidá Moravskoslezský kraj. Středočeský kraj zatím proplácení poplatků zachová, hejtman David Rath chce s rozhodnutím počkat do doby, až budou známi ministři vnitra a zdravotnictví. Olomoucký kraj bude o poplatcích jednat v nejbližších dnech.

Pacienti Královéhradeckého kraje měli v souvislosti s regulačními poplatky možnost přijmout dar kraje ve všech jeho zdravotnických zařízeních od loňského února. „Kraj považoval zavedení krajského systému úhrad za pacienty za dočasnou sociální službu a předpokládal, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví,“ uvedl mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi. Sociální demokraté, kteří stojí v čele krajů, ale po nedávných volbách nebudou mít ve sněmovně dost hlasů na to, aby systém zrušili.

Kraj zrušením reaguje podle mluvčího především na výhrady Evropské komise, podle níž může být dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené podpory. Předsednictvo ČSSD se v pátek dohodlo, že krajské samosprávy jako zřizovatelé zdravotnických zařízení mají samy rozhodnout, zda s proplácením poplatků skončí, nebo je naopak začnou hradit všem pacientům bez ohledu na zřizovatele zařízení. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun.

Moravskoslezský kraj skončí 17. června, Olomoucký kraj jedná

Hejtman Palas:

„Evropská unie si nepřeje, abychom podporovali jenom naše nemocnice, a chtějí, abychom z našeho rozpočtu podporovali nemocnice všechny, a to v žádném případě nemůžeme.“

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas oznámil, že poplatky přestane jeho úřad proplácet 17. června. Bude o tom však rozhodovat ještě rada města, Palas ale věří, že v tom nebude problém. Loni kraj vyplatil za poplatky 29 milionů, letos za první čtvrtletí 6 milionů. O poplatcích bude jednat i město Ostrava, která dosud proplácí poplatky v městské nemocnici. I tam však zřejmě poplatky skončí. V druhé polovině týdne bude o zrušení proplácení zdravotnických poplatků jednat i vedení Olomouckého kraje. 

Na Karlovarsku končí proplácení za týden

Také Karlovarský kraj nebude od 15. června vracet lidem regulační poplatky. Dosud je proplácel nejenom ve svých zdravotnických zařízeních, ale rovněž ve všech lékárnách v regionu. Kraj se prý nechce dostat do sporu s Evropskou komisí, jež proplácení regulačních poplatků kritizovala. Karlovarský kraj dosud vydal na úhrady regulačních poplatků zhruba 24,5 milionů korun, z toho pak kolem 20,5 milionu v loňském roce. Na tyto účely měl vloni vyčleněno v rozpočtu 30 milionů korun. Na letošní rok částku na poplatky snížil na 20 milionů. Z ní vyčerpal od ledna do konce dubna necelé čtyři milionu korun.

Radní a zastupitelé zbylých osmi krajů budou o poplatcích ještě jednat. V úterý se rozhodne v Libereckém kraji a na Vysočině. V dalších regionech chtějí otázku poplatků zodpovědět v následujících 14 dnech. Na jihu Čech ale vymýšlí možnost, jak poplatky alespoň v omezené míře zachovat. „Existuje ještě třetí cesta, a to je poskytovat tyto dary a kompenzace těm, kteří si o ně požádají na základě své těžké životní situace,“ řekl ČT hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Poplatky - ožehavé téma českého zdravotnictví

Regulační poplatky zavedl v roce 2008 bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti. Osvobozeny jsou děti do 18 let. Po překročení ročního limitu 5 tisíc korun vracejí zdravotní pojišťovny peníze zpět, děti a senioři mají limit poloviční.