Odškodné za vyměněné děti určí s konečnou platností soud

Třebíč - Jednání s právníkem nemocnice, která každé z rodin nabídla 300 tisíc korun, nedospělo ke kompromisu a dohodě o mimosoudním vyrovnání. Výši odškodnění pro rodiny, jejichž děti byly předloni zaměněny v třebíčské nemocnici, tak určí s konečnou platností soud. Po dnešní poslední konzultaci s poškozenými rodinami to oznámil společný právník rodin Igor Veleba. Pro každou z matek žádá po třech milionech, pro otce po dvou milionech a pro děti po milionu, celkem tedy 12 milionů korun.

„Žalobu na zadostiučinění pro porušení ochrany osobnosti a žalobu na náhradu škody podám u Krajského soudu v Brně,“ řekl Veleba. Podle právního zástupce nemocnice Ondřeje Dostála by zadostiučinění v přiměřené míře bylo možné po dohodě s pojišťovnou vyplatit bez průtahů.

Dostál už dříve uvedl, že posudky z oboru psychiatrie a psychologie na všechny členy poškozených rodin nepopisují trvalou vážnou poruchu, kterou by podle znalců bylo možné bodově ohodnotit co do ztížení společenského uplatnění nebo bolestného. Psychické následky nejsou podle něj tak vážné, aby odůvodňovaly dvanáctimilionové odškodné.