Oslavy prvního máje - demonstrace i mítinky politických stran

Praha – Stejně jako každý rok i letos budou v rámci prvomájových oslav probíhat v Praze akce stoupenců krajní pravice i levice. Na pořádek v ulicích tak bude dnes dohlížet více než tisícovka policistů. Tradičně se však budou konat i akce pořádané politickými stranami. Většina politických stran letos spojí oslavy 1. máje s předvolební kampaní. Na Výstavišti se sejdou komunisté, na náměstí Míru sociální demokraté a na Petříně sympatizanti ODS, mítinků se ale oproti zvyklostem z minulých let nezúčastní předsedové stran. Jediní, kdo 1. máj v předvolební kampani vynechali úplně, jsou lidovci.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad svolala od desáté hodiny dopolední shromáždění k oslavě Svátku práce krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Po skončení hudební produkce strana plánuje pochod po Vinohradské třídě do centra města na Můstek. Na náměstí Republiky zase od poledne pořádá shromáždění Československá anarchistická federace (ČSAF). Anarchisté se následně tradičně vydají na Střelecký ostrov.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan řekl, že v ulicích města tak budou například příslušníci speciální pořádkové jednotky, pohotovostní motorizované jednotky nebo dopravní služby. „Je připraven samozřejmě i antikonfliktní tým, policisté na koních a psovodi,“ uvedl Hulan. Situaci v metropoli bude podle něho navíc celý den sledovat ze vzduchu vrtulník, na Vltavě budou hlídkovat dva policejní čluny. Některé akce policie vyhodnotila jako „rizikovější“, jde o shromáždění skupin „s radikálnějšími názory“.

Politické mítinky jsou nedílnou součástí prvomájových oslav

Letos pořádají komunisté svůj prvomájový mítink na pražském Výstavišti. Tam je čekají nejen politické proslovy kandidátů do sněmovny, ale i hudba a zábava. Předseda KSČM Vojtěch Filip ale v Praze nebude, v plánu má totiž zastávky na mítincích na trase jih Moravy, Vysočina a jižní Čechy.

Sociálním demokratům na náměstí Míru zazpívají muzikáloví herci, ještě před tím otevřou členové ČSSD na náměstí trh s ovocem a zeleninou z Polabí. Agitovat přijdou pražští lídři Martin Pecina a Petr Hulinský, předseda ČSSD Jiří Paroubek bude mít program v Ústí nad Labem.

ODS uspořádá v sobotu tradiční pestrý program na téma lásky čas na Petříně. Předseda ODS Petr Nečas se na 1. máj do Prahy nedostaví, neboť bude v Plzni.