Českobudějovické biskupství podalo žalobu kvůli eurodotacím

České Budějovice - Českobudějovické biskupství dnes podalo žalobu na Radu regionu soudržnosti Jihozápad kvůli stále nedořešené situaci s přidělováním evropských dotací z policií vyšetřované páté výzvy operačního programu. Předsedkyně rady a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová zatím nepodepsala smlouvy s úspěšnými žadateli. Podle biskupství má vybraný předkladatel projektu právo na dotaci bez ohledu na to, zda byla smlouva podepsána, či nikoli.

Policie se zabývá způsobem přidělování evropských dotací, v souvislosti s tím stíhá ředitele Úřadu regionální rady Jiřího Trnku a vedoucího odboru implementace programu Martina Půlpytla. Kvůli policejnímu vyšetřování odložila Emmerová podpis smluv s úspěšnými žadateli. Ministerstvo financí již radě předalo seznam bezproblémových projektů, rada však stále řeší, jestli smlouvy podepíše, nebo projekty raději přehodnotí.

„Z právního hlediska není pochyb o tom, že vybraní mají právo dotaci dostat,“ míní generální vikář Adolf Pintíř. Smlouva podle něj jen stanovuje pravidla, jimiž se řídí příjemce i poskytovatel dotace. Rada přesto výkon rozhodnutí oddaluje a neřídí se danými předpisy, žalujeme proto její nečinnost, poznamenal. Lhůta pro administrativní vyřízení úspěšných žádostí podle něj uplynula už 20. ledna.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Na opravu kostela schází 16 milionů z dotací

Biskupství od února rekonstruuje kostel v Žihobcích u Sušice na Plzeňsku, kam sahá jeho farnost. Zatím práce financovalo ze svého, nyní se dostává do problémů, protože úvěr u banky je kvůli nepodepsané smlouvě zablokován. Aby nemuselo stavbu zastavit, bude se snažit získat jiný úvěr, kvůli vysokým úrokům však biskupství vznikne škoda. I tu bude vymáhat po radě soudně, poznamenal Pintíř. Rekonstrukce vyjde na 18 milionů korun, 16 milionů činí dotace z operačního programu Jihozápad.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají 177 žádostí v hodnotě 3,8 miliardy korun. Odloženo bylo i schválení dalších žádostí asi za půl miliardy, protože byly posuzovány podle stejných pravidel.