V boji proti úplatkům má Praze pomoct protikorupční ombudsman

Praha – Hlavní město představilo plán, který má zatočit s korupcí v Praze. Má k tomu přispět mimo jiné protikorupční obmudsman, který by prověřoval připomínky obyvatel týkající se úplatků. Kromě toho materiál počítá také s tím, aby členy komisí, které posuzují uchazeče o zakázky města, mohli být i běžní občané. Protikorupční strategii ve středu schválila rada hlavního města, dnes ji posvětilo i zastupitelstvo. Někteří zastupitelé ovšem upozorňovali na to, že není jasné, co vše se stihne ze strategie do podzimních voleb realizovat.

Kromě ombudsmana má ke snížení korupce přispět i snížení 20milionového limitu, který mají ředitelé magistrátních odborů při vypisování výběrových řízení. Nově by měl být limit jen šest milionů. Navíc mají být z výběrového řízení vyřazeny firmy s nejasnou majetkovou strukturou. Dodržování protikorupční strategie by pak měl kontrolovat pravidelný externí audit. „Jdeme v boji proti korupci daleko za rámec, který vyžaduje zákon,“ uvedl náměstek primátora Milan Richter (ODS), který strategii připravoval.

Podle opozice má ale materiál několik nedostatků, například nereaguje na chyby, které se objevily v souvislosti s kritizovaným projektem Opencard. Podle opozičních zastupitelů se také mnohá opatření nestihnou uvést v život a přejdou až na nové vedení radnice. Praha už mohla mít protikorupční strategii dříve, připravila ji totiž bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová (VV). Její návrh se ale občanským demokratům nelíbil, a vedení města ho proto neschválilo, Reedová poté rezignovala.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora Milan Richter (ODS), který schválený materiál předkládal, se snažil zastupitelům ukázat, že jeho návrh je lepší než materiál bývalé náměstkyně. Jeho strategie údajně obsahuje 70 konkrétních opatření, zatímco dřívější Reedové návrh jich měl jen asi 24.

Milan Richter
Zdroj: ČT24