Bízková: K lepšímu ovzduší na Ostravsku může pomoct unie

Ostrava – Ministryně životního prostředí Rut Bízková představila plán, který má snížit znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo chce s Evropskou komisí vyjednat změnu podmínek pro čerpání peněz z operačního programu životní prostředí. Po změně by tak evropské peníze mohli čerpat i menší znečišťovatelé, část by mohla jít i na dopravu. Celkem by mělo do Moravskoslezského kraje přitéct asi 15 miliard korun.

„Je to záležitost na několik měsíců. Nicméně tím, že jsme v souladu mezi sebou se samosprávami a krajem, tak jsme schopni dát takové zadání svým lidem, aby vyjednávali s Evropskou komisí během toho hluchého období do vytvoření nové vlády,“ podotkla ministryně školství Rut Bízková.

Ministerstvo chce zintenzivnit i jednání s polskou stranou, protože právě znečišťovatelé na druhé straně hranice ovlivňují i kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. „Polsko má na území Těšínska řadu zdrojů, o nichž příliš mnoho z hlediska emisní situace nevíme. Současně se chceme orientovat i na další věci, které se týkají zejména povolování zdrojů znečištění na obou stranách hranic,“ vysvětlil ředitel odboru ochrany ovzduší ministerstva Jan Kužel. Na jednání s Evropskou komisí má dojít ještě v dubnu. Obě země by si také do konce dubna měly předložit programy ke zlepšování kvality ovzduší.

Studio ČT24: Zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Radim Šram, Ústav experimentální medicíny AV ČR:

„Je potřeba s tím (ovzduším) udělat něco relativně rychle, protože jinak si to populace ponese několik dalších desetiletí.“

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v republice. Během letošní zimy museli obyvatelé kraje velmi často čelit inverzním situacím a hodnoty polétavého prachu mnohonásobně překračovaly stanovený limit 50 mikrogramů na metr krychlový.  

Ovzduším na severu Moravy se už zabývala i vláda. Soubor opatření, který schválila už na začátku dubna, má umožnit například přesun peněz určených na modernizaci čistíren odpadních vod na projekty ochrany ovzduší. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase je to ale pouze vytloukání klínu klínem.

Vydáno pod