Voják s vytetovanými nacistickými symboly prý nevěděl, co tetování znamená

Strakonice - U strakonického soudu začalo líčení s bývalým vojákem z místní posádky, který měl na těle vytetované nacistické symboly. Vlastimila Kostěnce odhalila kontrola zaměřená na extremisty v armádě. V březnu přišel o hodnost a byl propuštěn. Soud dnes vyslechl Kostěnce a čtyři svědky. Bývalému vojákovi hrozí za podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka až pět let vězení. Líčení bylo odročeno na 2. června, kdy se soud bude zabývat listinnými důkazy.

Pětatřicetiletý Kostěnec u soudu vypověděl, že si tetování nechal udělat v  roce 2007. Heslo „Mou ctí je věrnost“ psané švabachem, které používaly nacistické jednotky SS, si prý vybral na internetu, aniž by věděl, s jakým hnutím je spojován. Jen se mu líbil. Nepovažuje se za nacistu nebo extremistu. Nikdy se prý ani neúčastnil žádných demonstrací nebo koncertů s tímto zaměřením.

Kvůli nápisu na zádech ho zadržela vojenská policie, když se účastnil povinného přezkoušení v plavání. Našla u něj i prsten s vyrytými hákovými kříži. Ten prý dostal od otce a nosil ho občas na řetízku. O závadnosti nápisu na zádech se dozvěděl až od vojenské policie, řekl u soudu. Do té doby ho na něj nikdo neupozornil. Tetování si kvůli vzniklým problémům nechal změnit.

Svědci, kteří znají vojáka z posádky, kde s ním sloužili, se shodli na tom, že u něj nezaznamenali žádné kázeňské problémy ani sklony k extremismu nebo rasismu. Jeho nadřízení ho hodnotili jako bezproblémového vojáka. Má i řadu vyznamenání z několika mírových misí.

Nadřízený obviněného uvedl, že pravým účelem plaveckého přezkoušení nebyly fyzické prověrky, jak bylo řečeno všem vojákům, ale snaha o odhalení jedinců se sklony k extremismu. Kostěnec byl jediný, koho vojenská policie odvedla. Vojáci, kteří se s ním přezkoušení účastnili, u soudu řekli, že si nápisu na jeho zádech všimli, ale buď ho nepřečetli, nebo mu nerozuměli.

Kontrola zaměřená na extremisty byla nařízena loni poté, co se zjistilo, že dva čeští vojáci v Afghánistánu nosili během svého působení v provincii Lógar na helmách symboly SS. Ministr obrany Martin Barták je nechal v listopadu propustit z armády, oba ztratili nárok na výsluhy a výhody po ukončení služby. Zároveň postavil mimo službu jejich velitele.

Ve středu schválil Senát novelu, podle které vojáci propuštění z armády kvůli projevům extremismu nebudou mít nárok na žádné výsluhy. Nyní jim náleží výsluhy v poloviční výši. Předlohu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus.