Kdo bude letos největším slídilem?

Praha - Lidé se mohou ode dneška opět zúčastnit hlasování v soutěži Big Brother Awards, která chce upozornit na největší narušitele soukromí a na porušování osobnostních práv. Své kandidáty na největší „slídily“ mohou zájemci navrhovat na internetové adrese www.slidilove.cz. Pořadatelé i v letošním šestém ročníku vypsali sedm kategorií.

„Vítěze vybere z došlých nominací odborná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Adeptů na ocenění je celá řada. Stále se rozvíjející technologie prodlužují prsty slídilů, kteří s chutí zasahují do našeho soukromí - sledují nás kamerami, shromažďují naše data v databázích a podobně. I na první pohled neškodné věci, které nám zdánlivě zjednodušují život a zajišťují naši bezpečnost, mohou být možným nebezpečím pro naše soukromí,“ uvedl Filip Pospíšil z pořadatelské nevládní organizace Iuridicum Remedium.

Podle Pospíšila patří mezi opatření, která zasahují do soukromí lidí, například elektronické jízdenky, zákaznické karty s čipy, kontroly na letištích či bezpečnostní kamery. Za problematickou považuje například také novelu zákona o léčivech, která má zavést centrální úložiště receptů. „Velký problém pro naše soukromí je i sbírání údajů o naší elektronické komunikaci a jejich zpřístupnění policii,“ uvedl Pospíšil.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Policie loni žádala 145 000x o soukromá data z mobilů a mailů

Agentura Iuridikum Remedium zveřejnila i výsledky výzkumu, v jehož rámci zjišťovala, jak je chráněno soukromí zákazníků na internetu a u mobilních operátorů. „Zjistili jsme, že se ty společnosti víceméně moc nezabývají informováním zákazníků o tom, jak nakládají s jejich daty,“ uvedla Kateřina Hlatká z agentury. Zkoumalo se také, jak moc zjišťuje soukromá data policie. Podle výzkumu podali policisté loni víc než 145 tisíc žádostí, aby zjistili soukromá data z telefonních hovorů, sms zpráv i elektronické komunikace – což řadí Česko na čelní místa pomyslného evropského žebříčku. „Miska vah se vychýlila příliš na stranu policie a to právo na soukromí je tu potlačováno,“ domnívá se právník z Iuridica Jan Vobořil. Podle policie jsou ale právě tato data jednou z klíčových možností, jak odhalovat trestné činy.

Jeden ze slídilů loňského roku - sociální síť Facebook

Největšími slídily loňského roku se staly ministerstvo zdravotnictví a školství, za sběr informací o pacientech a studentech, komunitní server Facebook nebo společnost Nokia. Předloni označila porota za největší narušitele soukromí pražský magistrát za kartu Opencard, americkou vládu, software Spying či návrh elektronických vinět pro placení dálničních poplatků.

Soutěž se koná ve více než desítce evropských zemí. Upozornit chce na aktuální hrozby pro soukromí občanů. V Česku se konala poprvé v roce 2005.