Bendl: Dar vrátíme, pokud bude sponzor podezřelý

Praha - Středočeská ODS vrátí sponzorský dar 1,5 milionu korun od společnosti S. K. I. plus v případě, že se o této firmě objeví nějaké „supernegativní“ informace. V současnosti ale podle šéfa krajské ODS Petra Bendla žádné takové zprávy nejsou k dispozici. Dar je veřejně známý a firma nemá podle Bendla se středočeským krajem nic společného.

Bendl trvá na tom, že na přijetí daru bylo vše v pořádku. Středočeská ODS podle něj peníze získala na základě oficiální smlouvy a netajila to. „Je to oficiální informace, není na tom nic divného. Pokud mě paměť neklame, neměl Středočeský kraj s touto firmou nic společného,“ dodal. Sponzora prý upozorňovali na to, že jde o veřejnou informaci. „Není na tom nic špinavého a není to určitě ve vazbě na nějaké radnice nebo krajské hejtmanství či ministerstvo dopravy nebo něco podobného,“ zdůraznil Bendl.

Firma S. K. I. plus údajně podniká pouze v Plzeňském kraji. Provádí výkopové práce a asfaltuje silnice. Jednatel firmy Martin Otýs se k důvodům, proč sponzoruje středočeskou ODS, nechtěl vyjádřit. Bendl ho prý chápe. „Mstivost Davida Ratha je obrovská. Víte, kolik vyházel lidí jenom proto, že měli blízko k ODS,“ uvedl v této souvislosti. Na dotaz novinářů, zda s Otýsem jednal, odpověděl, že zřejmě ne.

Podotkl také, že do účetnictví žádné firmě neleze. „Dostali jsme oficiálně prostředky, které jsme přiznali na oficiální smlouvu,“ zopakoval. Předpokládá, že sponzorský dar má společnost zanesený v účetnictví.