Za vraždu nepohodlného svědka soud uložil 15 let vězení

Praha - Antonín Wertheim z Rokycanska, který uškrtil a zakopal bratra svého známého, stráví 15 let v nejpřísnějším typu věznice. Dnes o tom rozhodl pražský vrchní soud, který tak zmírnil výjimečný osmnáctiletý trest uložený Krajským soudem v Plzni. Wertheim a jeho známý se bratra zbavili proto, aby je nemohl usvědčit z jiného trestného činu. Oba ho totiž předtím připravili o rodinný dům.

Kromě patnáctiletého trestu má Wertheim z dřívějška uložený osmiletý trest za vydírání své budoucí oběti. Z něj si už rok odpykal, takže za mřížemi bude celkem ještě 22 let.

Vražda se stala 15. března 2008. Wertheim a Antonín Klysák donutili Klysákova bratra usednout v Dobřanech u Plzně do auta. Odvezli ho do Kařezu na Rokycansku, kde Klysák bydlel se svou družkou, Wertheimovou sestrou. Svou oběť pak uškrtili autolanem, vysvlékli a zakopali do jámy připravené na septik. Policisté tělo našli až o rok později na základě Klysákovy výpovědi.

Zavražděný oběma mužům vadil kvůli tomu, že měl proti nim vypovídat u soudu. Před časem totiž zdědil dům. Wertheim s Klysákem ho v roce 2006 unesli a násilím ho donutili podepsat nevýhodnou smlouvu o prodeji nemovitosti. Příbuzný pak musel živořit v ubytovnách a léčebnách. Na oba muže podal trestní oznámení, stihl ale promluvit jen na policii. V době, kdy měl svědčit před soudem, už byl mrtvý.

Klysákovi, který je lehce mentálně retardovaný, uložil plzeňský krajský soud za vraždu 13,5 roku vězení. Muž původně vypověděl, že skutek spáchal s Wertheimem, poté však vzal čin jen na sebe - podle soudní znalkyně proto, že rodina Wertheimových vyvíjela na submisivního Klysáka psychický nátlak a vyhrožovala mu, že mu zabije děti. Později přišel s další verzí, podle které byl vraždě přítomen i Wertheimův otec. To teď ostatně tvrdí i Antonín Wertheim - otec prý oběť zavraždil sám a poručil svému synovi a Klysákovi, aby mrtvolu odklidili do jámy. Otec je v současné době ve vazbě a jeho údajnou účast na vraždě soudy projednají samostatně.

Soud trest snížil, doufá, že se odsouzený nad sebou zamyslí

Pětadvacetiletý Wertheim má v trestním rejstříku už devět záznamů, v minulosti byl odsouzen za podvody, krádež, ublížení na zdraví či porušování domovní svobody. Podle znalců má trvalé sklony překračovat společenské normy, je prospěchář nepoučitelný trestem a možnost jeho nápravy je zcela vyloučena. Proto mu krajský soud v únoru uložil výjimečný trest. S tímto postupem se ale dnes odvolací senát neztotožnil. „Odsouzený dosud nebyl ve výkonu trestu. Nevíme, co to s ním udělá, zda se nad sebou nezamyslí a nenapraví se. Soud proto nemůže jednoznačně odhadnout, že možnost nápravy obžalovaného je obzvlášť ztížená,“ vysvětlil předseda senátu Petr Lněnička, proč vrchní soud nemohl uložení výjimečného trestu potvrdit.

Vydáno pod