Kauza Tukový průmysl versus Čepro se vrací k novému projednání

Praha - Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání kauzu 75 milionů korun, které požaduje firma Tukový průmysl po státním podniku Čepro jako údajný celní dluh. Podle dnešního verdiktu byl závěr soudu prvního stupně neúplný. Městský soud v Praze tak bude muset vyjasnit smluvní vztahy mezi oběma firmami. Spor se společností Tukový průmysl trvá už víc než 6 let. Kromě něj čelí státní Čepro ještě dalším dvěma civilním žalobám.

Tukový průmysl spravoval veřejný celní sklad, jinak součást kapacit Čepra. Firma tvrdila, že Čepro bez jejího souhlasu vydalo do oběhu neproclené pohonné hmoty, které patřily společnosti Bena. Celníci poté vyměřili Tukovému průmyslu celní dluh asi 2,9 miliardy korun. Firma ale tvrdila, že nezaplatila vinou Čepra, a žádala od státní firmy celou částku. Později slevila na 75 milionů, což je suma, kterou prokazatelně vynaložila. „Policie a státní zastupitelství i tehdejší managment Čepra jednoznačně tvrdili, že za touto velkou pohledávkou stojí Radovan Krejčíř,“ řekla ČT novinářka Sabina Slonková.

Podle dřívějších rozhodnutí Městského a Vrchního soudu v Praze se smlouva o uložení pohonných hmot mezi Tukovým průmyslem a státní firmou nevztahovala na třetí subjekty. Povinnost celně odbavit pohonné hmoty společnosti Bena tak podle pražských soudů nenáležela Čepru, ale byla by předmětem smlouvy mezi Tukovým průmyslem a Benou. Teď bude muset podle dnešního rozhodnutí vrchního soudu prvoinstanční soud vyjasnit smluvní vztahy. „Teprve poté vlastně nastoupí ta základní otázka, tedy zda v souvislosti s tvrzeným porušením povinnosti došlo ke škodě na straně žalobce,“ dodal předseda senátu Vrchního soudu v Praze Jiří Macek.

Státem vlastněná společnost Čepro se zabývá zejména přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů. Podílí se také na ochraňování zásob státních hmotných rezerv. V minulosti údajně čelila pokusům o vyvedení vysokých částek pomocí sporných pohledávek. Čepru dal v minulosti v jiných případech zapravdu Ústavní soud.