Dotazník v OVM: Kdo by byl lepší premiér, Nečas - Paroubek? Hlasujte

Praha - Hlavním tématem dnešního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, kde se poprvé v televizním duelu sešli lídři dvou nejsilnějších stran Petr Nečas a Jiří Paroubek, byl premiérský dotazník. Oba první muži ODS a ČSSD postupně odpověděli na dotazy moderátora a na základě jejich odpovědí si pak diváci mohou udělat představu, kdo z nich by byl lepší premiér. Shodu hledali oba politici velmi těžko. Řeč přišla mimo jiné na snižování počtu ministerstev a povolební obsazování jednotlivých resortů. Petr Nečas jména kandidátů prozradit nechtěl, zato Jiří Paroubek o nich má jasno.

ODS podle Nečase počítá s vytvořením pravostředové koalice, o níž opře většinovou vládu. Paroubek kromě možnosti dohody se středovými stranami připustil i možnost menšinové vlády ČSSD. Velkou koalici ODS a ČSSD oba odmítli.

Petr Nečas odmítl zveřejnit jakákoli jména s odkazem na to, že vláda se sestavuje po volbách a navíc podle něj ODS počítá rovněž se zeštíhlením vládního kabinetu. Potom by občanští demokraté v takové vládě měli maximálně sedm míst včetně premiéra. Zato Jiří Paroubek má v tomto ohledu jasno - resort financí by řídil Bohuslav Sobotka, zahraničí Lubomír Zaorálek a jako šéfa zdravotnictví by rád viděl Davida Ratha, na vnitro by usedl Martin Pecina nebo František Bublan.

Reportáž Lukáše Dolanského a Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Vzájemně proti sobě nic nemají, bojují jen s politickými programy 

Jiří Paroubek:

„Pan Nečas byl v ODS 18 let, to není nový politik. Politika ODS je s Nečasem spjata – ODS a Nečas jedno jest.“

Volební lídr ODS v diskusním pořadu ocenil Jiřího Paroubka za to, jak pevně drží svoji stranu v rukou. Pro ODS totiž není nebezpečná osoba Jiřího Paroubka, ale program sociální demokracie. Podobně ani Paroubek nemá nic proti Nečasovi jako takovému, ale bojuje jen proti politice ODS. 

Oba politici se dnes též vzájemně ohodnotili. Podle Paroubka je Petr Nečas slabším diskutérem než dosavadní předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Nečas naopak pod dnešním prvním společném televizním duelu Paroubka ohodnotil jako standardního politického soupeře.

Komunisté - strašák i po 20 letech od pádu totality?

Oba lídři si neodpustili komentovat otázku týkající se možné spolupráce s komunisty. Nečas v diskusi upozornil na to, že podmínkám, o nichž sociální demokraté nehodlají diskutovat, vyhovují jen komunisté. „Sociální demokracie tím vyhlásila, že jediným koaličním partnerem, ať už skrytým nebo otevřeným, je KSČM.“ 

Šéf sociálních demokratů na to reagoval tím, že cílem strany je vytvořit takovou povolební situaci, kde ČSSD získá takovou pozici, že se k ní koaliční partneři přímo pohrnou, podobně jako po krajských volbách, kdy v některých krajích dokonce vznikla koalice s ODS. „Když už ODS nic nemá, tak straší komunisty. Je to jako za minulého režimu, kdy se strašilo imperialisty nebo mandelinkou bramborovou.“

Došlo i na vzájemné urážky - Kašpárek versus Večerníček

Nečas také v přímém přenosu zkritizoval Paroubkovo údajně „kolotočářské“ pojetí politiky, ve kterém prý politika vypadá „jako matějská pouť plná vykřičených věcí, plná cinkrlátek a rozhazovaných cukrovinek“. Paroubek Nečasovi na oplátku vyčetl kromě lhaní také urážení. V závěru debaty Nečas svému politickému soupeři doporučil, aby se nechal v televizi vysílat místo večerníčku, protože Paroubkem předestřená fakta prý mají „zhruba stejnou relevanci“. „Jestli já se chovám jako ve večerníčku, pak vy jste kašpárek,“ kontroval Paroubek.

V úvodu diskusního pořadu hosté společně s moderátorem drželi dvě minuty ticha za oběti včerejší havárie letadla u Smolensku, kde zahynuli vysocí představitelé Polska včetně polského prezidenta i jeho manželky. 
 

Premiérský dotazník

Přímá volba prezidenta 
Paroubek: Změna ústavy záleží podle šéfa sociální demokracie na tom, jak bude vypadat sněmovna po volbách. „Přímá volba prezidenta má svoji logiku a my rok a půl máme zaparkován zákon, který je koncipován tak, jak se volí prezident ve Francii nebo na Slovensku.“
Nečas: Podle volebního lídra ODS je potřeba v ústavě zakotvit parametr, který by stanovil řešení krize koaličních vlád. Sám Nečas se kloní k nepřímé volbě prezidenta, nicméně pokud bude všeobecná shoda na přímé volbě, nebude to právě on, který by přímé volbě bránil. 

Snížení počtu ministerstev
Nečas: „Budeme trvat na tom, aby počet křesel odpovídal politické síle, která vychází z voleb. Není možné opakovat to, že strana, která má v Parlamentu šest křesel, má čtyři členy vlády. Je nutné zredukovat počet členů vlády.“
Paroubek: „To je věc diskuse až po volbách.“ 

Programové priority, o nichž nelze diskutovat
Paroubek: Zrušení zdravotnických poplatků, proplácení prvních tří dnů nemocenské, jednorázová kompenzace pro důchodce, protikorupční balíček a redukce zadlužování.
Nečas: Protideficitní koalice, která bude snižovat zadlužení, silná transatlantická vazba, boj proti korupci, nicméně nesmí být ohrožena elementární občanská svoboda a soukromí lidí. 

Kdo zasedne do vládního kabinetu - finance, zahraničí, vnitro a zdravotnictví
Nečas: „Neřeknu tato jména, vláda se sestavuje po volbách.“ Volební lídr ODS počítá s konceptem středopravicové vlády a navíc s redukcí kabinetu. „V takové vládě by ODS měla maximálně sedm míst včetně premiéra.“
Paroubek: Šéf sociálních demokratů má jasno - resort financí by řídil Bohuslav Sobotka, zahraničí Lubomír Zaorálek a jako šéfa zdravotnictví by rád viděl Davida Ratha, na vnitro by usedl Martin Pecina nebo František Bublan.

Role komunistů při sestavování vlády 
Paroubek: V případě menšinové vlády se lze opírat i o komunisty, ale nejen o ně, v některých otázkách by sociální demokraté hledali podporu u pravicových stran. „My jsme nikdy neřekli, že se budeme opírat jen o komunisty, pokud bychom vytvořili například minoritní vládu… Také dáváme přednost vládě vytvořené se středovými subjekty.“
Nečas: Na komunisty nikdy spoléhat nehodlá.

Rozsah nadstandardní péče
Paroubek: ČSSD nechce snížit dosavadní rozsah zdravotního pojištění, nicméně hodlá umožnit lidem zaplatit si vyšší standard. Je však nutné, aby politici definovali, co je nadstandardní péče, a to po dohodě s odborníky.
Nečas: ODS počítá se zavedením připojištění, a proto je nezbytné definovat standardní péči a především nadstandardní péči. Podle Nečase se na rozhodnutí, co lze považovat za standardní, musejí podílet i odborníci. „Nelze takové rozhodnutí učinit od zeleného stolu.“

Požádali jste o výpis ze zdravotního pojištění?
Nečas: „Ne, neboť jsem z pojištění nečerpal. Nicméně mělo by být běžné, aby pojišťovny automaticky takovýto výpis lidem dávaly.“
Paroubek:
Nepožádal, ale podobně jako Nečas se domnívá, že by zasílání výpisu mohlo být dobré, aby lidé měli přehled. 

Státní maturity
Paroubek: „Státní maturity nejsou dobrou cestou, neboť ve státech, kde fungují státní maturity, se studenti připravují na testy, nikoli na život.“ Sociální demokracie nyní preferuje jiné řešení.
Nečas: Dosavadní projekt státních maturit není životaschopný, nicméně Nečas je zastáncem tzv. státních srovnávacích zkoušek, které by v budoucnu mohly nahradit přijímací zkoušky na vysoké školy. 

Privatizaci státního podílu v podnicích
Nečas: Je nakloněn privatizaci Letiště Praha či části akcií ČEZu. ale tak, aby tam stát zůstal majoritním vlastníkem. Nicméně nelze privatizovat pro privatizaci – veškeré peníze z privatizace musejí podle Nečase jít na důchodovou reformu, do fondu důchodové rezervy.
Paroubek: Sociální demokracie není přítelem privatizace. Lze podle něj hovořit o privatizaci některých majetkových podílů ČEZu, nicméně vše je potřeba zvážit. „To co říká pan místopředseda, prodej těch deseti patnácti procent to je asi rozumná věc.“

Superekologická zakázka
Paroubek: Tato zakázka byla podle šéfa sociální demokracie gigantický podvod. Paroubek si myslí, že lze uvažovat pouze o zakázce ve výši 40 až 50 miliard korun.
Nečas: Je potřeba zakázku rozdělit na několik menších projektů. Nicméně veškeré kroky se musejí uskutečnit tak, aby nedošlo k mezinárodním arbitrážím.

Hranice osobních sporů (dotaz v souvislosti s tím, že na Hradě při podpisu chyběli někteří předsedové politických stran)
Nečas: Nemá osobní limity, nicméně asi by na takovou akci nezval někoho, kdo má k věci negativní postoj. Nicméně to nesouvisí s osobou, ale s jejími postoji.
Paroubek: Pokud v této věci jde o vyřizování jistých animozit, je to trapné. 

První zahraniční cesta
Paroubek: Slovensko a Brusel
Nečas: Slovensko a Brusel 

Stažení vojáků z Afghánistánu
Paroubek: Tak jednoduché to podle šéfa sociální demokracie nebude, nicméně navyšovat českou účast v zemi nechce.
Nečas: Mise má skončit tehdy, až bude naplněno její poslání. 

Ratifikace česko-vatikánské smlouvy
Nečas: Je přesvědčen, že má být dosaženo vyrovnání vztahů státu mezi církvemi, nalezení širší shody je podle něj nutné a v tomto kontextu je potřeba i ratifikovat vatikánskou smlouvu.
Paroubek: Sociální demokraté jsou připraveni k ratifikaci smlouvy a šéf ČSSD nechápe, proč už to vláda dávno neudělala. 

Nejbližší poradce
Paroubek: Nejvíce si váží v ekonomice Jiřího Havla a v politice Jiřího Vyvadila, Jaroslava Tvrdíka či Petra Dimuna.
Nečas: Dá na názory expertů z ODS, jako je Miroslav Zámečník či Martin Říman, Ivo Strejček, Ivo Fajmont nebo jeden z klíčových poradců Jiří Sezemský. Nicméně on se rozhoduje sám jako Petr Nečas.

  • Antikampaň - ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1566/156548.jpg
  • Jiří Paroubek a Vojtěch Filip v Otázkách Václava Moravce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/477/47652.jpg
  • Volby - antikampaň autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1555/155443.jpg