Nový pražský arcibiskup Duka se rozloučil se svou diecézí

Kutná Hora - Poslední mši před oficiálním převzetím postu odsloužil na pouti v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Kutné Hoře. Loni katedrálu po opravách znovu vysvětil. Kutnohorská katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele spadá pod královéhradeckou diecézi, jejímž biskupem dosud byl Dominik Duka. Po poslední odsloužené mši ho podle jeho slov čeká už jen stěhování: „Je to poslední veřejná slavnostní bohoslužba, ne snad, že bych ostatní dny neměl bohoslužby, ale ty už budou v soukromí.“

Ještě před začátkem slavnostní mše se arcibiskup zúčastnil i promítání premiéry animované historie sedlecké baziliky v prvním a jediném kostelním kinosále v republice.

Katedrála patří k nejvýznamnějším kutnohorským památkám, od roku 1995 je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. O šest let později byla zařazena do programu „Záchrana architektonického dědictví České republiky“ a opravovala se osm let. V roce 2008 se při příležitosti dokončení její obnovy uskutečnilo v Kutné Hoře mezinárodní vědecké symposium. Od roku 2009 je katedrála přístupná veřejnosti. Na náročnou rekonstrukci, která stála víc než 70 milionů korun, přispěl farnosti čtyřiceti miliony stát. Zbytek dala farnost ze svého, a to především z příjmů nedaleké kostnice, která patří k nejvyhledávanějším středočeským památkám.

Dukova poslední mše v Kutné Hoře (zdroj: ČT24)
Budoucí arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka na poslední mši v Hradci Králové.
Zdroj: ČT24