Poslanci si za čtyři roky neomezili žádnou ze svých výhod

Praha - Poslanci si v tomto volebním období nesáhli na jedinou ze svých výhod či náhrad. A je velmi pravděpodobné, že se tak nestane ani do voleb, snad jen s výjimkou zdanění poslaneckých náhrad. Návrhů na omezení výhod zákonodárců přitom bylo předloženo několik. Ve sněmovně ovšem nemají dostatečnou podporu.

Nejdéle čeká na projednání novela poslance Karla Šplíchala (ČSSD), který navrhuje zrušení výhody, díky které mají poslanci, senátoři, europoslanci a další představitelé státní moci zdarma veškerou veřejnou hromadnou dopravu. „Rok a půl to tahám po sněmovně a nic. Už nemá ani smysl se o tom bavit. Já jsem to sám stáhnul, protože to už nemá šanci. Kolegové si nechtějí sáhnout na výhody,“ říká rozhořčeně Šplíchal.

Poslancům se nechce ani do omezení imunity

Téměř rok čeká na projednání návrh Strany zelených, který má omezit poslaneckou imunitu. Nově by byli poslanci chráněni pouze za hlasování a projevy v Parlamentu. Naopak by mohli být stíháni za přestupky a trestné činy jako každý jiný občan.

„Rád bych doufal, že poslanci návrh schválí. Ale vzhledem k tomu, že jej ostatní politické strany úspěšně odsouvají, nevidím žádnou vůli se tím zabývat a schválit jej. Je to ostuda a facka všem občanům - ani před volbami nejsou poslanci ochotni omezit své nehorázné výhody,“ reagoval na současný stav předseda zelených Ondřej Liška.

Šanci má jen zdanění poslaneckých náhrad

Jediný zákon, který by mohl být ještě do voleb schválen, je návrh ČSSD a KSČM na zdanění poslaneckých náhrad. Ty zákonodárci a ústavní činitelé pobírají například za cestovné, stravné, za pronájem kanceláří, jejich vybavení či za poradenské služby. Návrh už prošel prvním čtením a výbory, druhé a třetí čtení je možné stihnout během tří dnů.

„Vzhledem k tomu, že ne všichni kolegové v Poslanecké sněmovně tomu návrhu fandí, tak mám pocit, že se to nepodaří dojednat, ale my budeme dělat všechno, aby se to povedlo,“ prohlásil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Vlastní návrh změny poslaneckých odměn vypracoval i předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Navrhl, aby poslanci danili ty náhrady, které dostávají přímo. Peníze například na platy asistentů či na pronájem kanceláří by danili jejich příjemci. Vlček chce také zrušit zdvojené náhrady; pokud třeba zákonodárci dostávají příspěvek na dopravu, neměli by mít veřejnou dopravu zadarmo.

Jeho návrh je vypracován tak, aby mohl být schválen již v prvním čtení. Do voleb ho ale sněmovna zřejmě neprojedná. Stejný osud patrně potká návrh poslance Juraje Ranince (zvolen za ODS), který loni na podzim navrhl, aby poslanci pracovali za minimální mzdu. Považoval to za protikrizové opatření. „To už není reálné, nezískal jsem pro jeho prosazení podporu,“ zhodnotil situaci Raninec.

Kolik poslanci berou?

Současný základní poslanecký plat je asi 59 tisíc korun. Pokud poslanec zastává nějakou další funkci, například pracuje jako předseda výboru, plat se mu dále navyšuje. V případě předsedy výboru asi o 25 tisíc korun. Dále má nárok na nejrůznější náhrady platu, například 35 tisíc korun měsíčně na asistenta, 7 tisíc na telefon nebo přes 9 tisíc na stravné při tuzemských cestách. Náhrady jsou paušální, takže je poslanci nemusí vyúčtovat.

  • Předseda Strany zelených Ondřej Liška autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1546/154535.jpg
  • Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1405/140491.jpg