Kalousek Topolánkovi poděkoval, pro Paroubka je to vnitřní věc ODS

Praha – Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek už nechce zůstat ve funkci šéfa strany. Oznámil to dnes po jednání stranického grémia. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka jde čistě o věc ODS, která sociální demokraty zajímá jen do určité míry. Hlavní otázkou nyní je, kdo povede stranu po volbách. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Topolánkovi poděkoval za vše dobré, co pro Českou republiku udělal, zároveň ale podotkl, že konzervativní strana jako ODS takovým krokem porušuje svá vlastní pravidla. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se domnívá, že jde v ODS o signál oddělení politiky a byznysu.

Dění v ODS vidí předseda ČSSD Jiří Paroubek čistě jako věc občanských demokratů. „Otázkou je, co bude po volbách. Je vcelku nejasné, kdo bude stranu řídit, zda pan Topolánek, Nečas nebo Langer jako ústřední manažer pro volby,“ řekl ČT a zároveň popřel, že by nyní ČSSD kvůli změnám v ODS měnila předvolební kampaň: „Nemáme jediný důvod ji měnit. Soustřeďujeme se na programové věci.“ Předseda sociálních demokratů vyloučil i jakékoliv změny v možné povolební spolupráci: „S jejich asociálním programem vůbec nepočítáme, že bychom mohli s takovými stranami spolupracovat.“

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se ukazuje, že Topolánek odešel z vedení strany pod tlakem a „zdá se, že i pod tlakem regionálních podnikatelských struktur, které on sám označoval za kmotry“. Ve vedení ODS dle Soboty ale zároveň zůstávají lidé, kteří byli spojeni s chybami Topolánkovy vlády: „Ta změna je podle našeho názoru velmi kosmetická a účelová.“ Jako kosmetickou změnu, která nemění charakter politiky ODS, vidí kroky v čele strany i předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Ondřej Liška:

„Nemyslím, že by výměna předsedů stran, ať ODS nebo ČSSD, mohla změnit něco na tom, že jsou to strany, které jsou prorostlé korupcí a klientelismem.“

Svoboda: Nečas je naděje na očistu strany

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Topolánka za konkurenta, ale také „velikého bojovníka za ODS“. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Topolánkovi poděkoval za vše dobré, co pro Českou republiku udělal, a „nebylo toho málo“. Na možné povolební spolupráci s ODS se podle něj nic nemění. „Panu Nečasovi přejeme hodně zdaru, věřím, že volební boj bude korektní a povolební spolupráce také.“ Zároveň ale podotkl, že „konzervativní strana, která bezvýhradně vyznává vládu práva, by takový krok udělat nemohla, protože porušuje svá vlastní pravidla, je to ale samozřejmě věc ODS“. Dodal, že nezbývá, než doufat, že se občanští demokraté nebudou chovat podobně k české ústavě.

„Petr Nečas je člověk, který má autoritu, který má právem dobrou pověst. Podle nás je to signál možného oddělení politiky a byznysu v této straně,“ řekl v ČT předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Pro lidovce ale podle něj není vše jen otázkou předsedy ODS. Pro stranu je především důležité, aby skončila politika lidí, jako je primátor Pavel Bém nebo starosta Prahy 5 Milan Jančík: „To dá úplně jiný charakter ODS, sám předseda to ale nezvládne. Nicméně Petr Nečas je naděje na tuto očistu.“

Filip: Může se ještě více prohloubit tah na velkou koalici ODS a ČSSD

Vojtěch Filip (KSČM) větší klid na politické scéně neočekává: „Výměna ve vedení ODS ale může přinést mírné zeslušnění scény, protože Mirek Topolánek byl nositelem vulgárnosti.“ S příchodem Petra Nečase se proto podle Filipa změní pouze styl, nikoliv obsah politiky ODS. „Může se ale ještě více prohloubit tah na velkou koalici ODS a ČSSD,“ dodal.

Vondra: Rezignovat by měl i Jančík

Očistě ODS by pomohlo, kdyby na post pražského místopředsedy rezignoval i starosta Prahy 5 Milan Jančík. Tento názor zazněl z úst Alexandra Vondry v pořadu ČT Hyde Park. Senátor tak reagoval na otázku, zda vedení mají opustit i další vlivní členové. Podle něj k politice patří schopnost jít do rizika a ODS udělala dva měsíce před volbami velký krok.

Vydáno pod