Fischer se s lídry ODS a ČSSD sejde ve čtvrtek večer

Praha  - Premiér Jan Fischer se sejde s lídry ODS a ČSSD ve čtvrtek večer, aby společně řešili situaci, která vznikla po odchodu ministrů za zelené z vlády. Premiér občanské a sociální demokraty požádal o písemné vyjádření už minulý týden, ODS ale žádá osobní jednání. Koho na schůzku vyšle, má rozhodnout zasedání užšího vedení ODS, které se uskuteční ve čtvrtek ráno. Zelení naopak podporu Fischerova kabinetu vylučují.

„Jsem přesvědčen, že schůzka může přinést uklidnění situace okolo vlády,“ poznamenal Fischer v pondělí. Se stranami nechce jednat jen o personálních otázkách, ale i o poslední plánované schůzi sněmovny a o práci kabinetu v době předvolební kampaně. Předseda zelených Ondřej Liška dnes potvrdil, že jeho strana s podporou úřednickému kabinetu definitivně skončila. Občanští demokraté trvají na tom, aby v kabinetu neměli převahu ministři, které vybrala ČSSD.

Zelení svou podporu Fischerovy vlády stáhli minulý týden poté, co premiér bez širších konzultací pověřil řízením ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu (za ČSSD). Ujal se úřadu po ministru Janu Dusíkovi, kterého nominovali právě zelení a který z vlády odešel. S premiérem se totiž neshodl na postupu v otázce modernizace elektrárny Prunéřov. V pondělí podal demisi i ministr pro lidská práva za SZ Michael Kocáb.