TOP 09 navrhuje plošné škrty ve výdajích na dávky i mzdy

Praha - Strana TOP 09 připravila voličům program ve formě programového prohlášení vlády. Hlásí se v něm podle předsedy Karla Schwarzenberga ke konzervativním hodnotám. Nezbytné je podle ní provést systémové změny - reformu penzí, sociálních dávek a státní správy. Navrhuje také plošné škrty v mandatorních výdajích státu, navýšení spolupodílu pacientů a zavedení školného na vysokých školách. Poslední krok bude doprovázet vznik systému stipendií a půjček. Daně nechce ani snižovat, ani zvyšovat.

„Pokud se rychle nezmění způsob hospodaření státu, hrozí České republice zadlužení, které nebude schopna zvládnout, a její rozpočet se zhroutí,“ stojí v záhlaví volebního programu, který dnes představil spolu se Schwarzenbergem autor programu, exministr financí Miroslav Kalousek.

Navrhuje například snížit o deset procent objem mezd vyplácených ze státního rozpočtu a tento objem neměnit po tři roky. Opatření se nemá týkat učitelů, kteří jsou dlouhodobě podhodnocení. Současně by se měly zrušit nynější tarify. Snížit chce TOP 09 také platy ústavních činitelů, a to o deset procent, a zdanit jejich paušální náhrady. Příspěvky politickým stranám by zkrátila TOP 09 o polovinu, všechny sociální dávky o 10 procent s výjimkou mateřské a příspěvků na pěstounskou péči. TOP 09 také navrhuje zrušit porodné a pohřebné. Kvůli tomu, aby v následujících letech bylo možné zvyšovat důchody, není podle Kalouska možné příští rok důchody valorizovat.

TOP 09 chce zjednodušit daňový systém a zrušit výjimky

Vedle okamžitých krátkodobých opatření je podle Kalouska nezbytné pro snížení strukturálního deficitu nutné reformovat důchodový systém, veřejné zdravotní pojištění, sociální dávky i celou veřejnou správu. Strukturální deficit je nyní podle Kalouska zhruba 80 miliard korun a ukazuje situaci, kdy si stát musí půjčovat na své výdaje i v dobrých časech.

V případě daní chce TOP 09 celý systém zjednodušit, zavést jednotné inkasní místo, sjednotit daňový základ a zrušit drtivou většinu všech daňových výjimek. „Naopak chceme zachovat výjimky podporující rodiny s dětmi, výzkum a vývoj, odpovědnost vůči vlastnímu stáří, odpovědnost vůči vlastnímu bydlení a altruismus,“ uvedl Kalousek.

1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

„Nechceme být populární za každou cenu a už vůbec ne za cenu populistických politických slibů. Naše návrhy jsou důsledkem mimořádné sociální odpovědnosti.“

Strana chce také vytvořit stabilnější právní prostředí v oblasti daní, a to zavedením tzv. editační povinnosti, tedy výkladu daňové legislativy. Speciálně vytvořené pracoviště by podle Kalouska sjednocovalo výklad legislativy a mělo povinnost na dotaz poskytnout závaznou odpověď.

Reakce volebních protivníků na program TOP 09

  • ODS - program TOP 09 je velmi pravicový a tvrdý vůči některým sociálním skupinám; program je nereálný, nevyvážený, který nelze na vládní úrovni splnit; TOP 09 je podle lídra ODS Petra Nečase na hranici pravicového populismu
  • ČSSD - Šéf strany Jiří Paroubek označil program TOP 09 za drakonická a asociální opatření, před kterými ČSSD varuje; návrhy TOP 09 prý povedou ke zbídačení širokých vrstev lidí
  • KSČM - podle Jiřího Dolejše je program ToP 09 tvrdý pro sociálně slabé
  • SZ - lídr strany Ondřej Liška našel s TOP 09 společné průsečíky, například v omezení plýtvání ve státní sféře
  • Odboráři - kritizují snížení mezd státních zaměstnanců a pochybují o tom, že je možné získat daňový výnos od DPH, když lidé nebudou mít peníze na nákup zboží

Strana chystá změny v důchodovém systému

V oblasti důchodové reformy TOP O9 počítá se dvěma fázemi. První by byla osvětová. Česká správa sociálního zabezpečení by v jejím průběhu informovala lidi o tom, kolik do systému odvedli, a současně by provedla propočet, v jaké výši by byl jejich důchod. ve druhé fázi by se současný systém změnil na vícesložkový. Zachován by byl současný první pilíř, do kterého by lidé odváděli 28 procent hrubé mzdy jako v současnosti. Čtyři procenta z těchto 28 by ovšem mohli odvádět na svůj soukromý kapitalizační účet. Současně by do něj odváděli i šest procent ze svého. Účet by spravovala nová státní instituce. Pokud by lidé měli rodiče pobírající starobní důchod, byla by z jejich účtu rodičům pravidelně odesílána částka ve výši dvou procent.

  • Návrhy TOP 09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1539/153828.jpg
  • Návrhy TOP 09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1539/153827.jpg