Změny v pražském územním plánu - zastupitelé schválili výstavbu vedle Grébovky

Praha - Pražské zastupitelstvo schválilo asi 140 změn územního plánu, které umožní například další zástavbu na Vinohradech v sousedství Grébovka.  Změny počítají hlavně s výstavbou nových bytových a rodinných domů, vzniknou také podzemní garáže nebo dům pro seniory. Opozice s návrhy nesouhlasila, podle ní změny povedou k úbytku zeleně v Praze. „Je to bezdůvodné zastavování zeleně, které, myslím si, je i proti duchu stavebního zákona,“ uvedla k plánované výstavbě poblíž Grébovky Zuzana Drhová (SZ). Vedení města však oponuje - sice ubydou asi dvě procenta městské zeleně, dalších sedm procent prý ale vznikne.

Materiál začalo zastupitelstvo projednávat už ve čtvrtek, kvůli odchodu většiny zastupitelů za ODS byla ale debata přerušena. Zastupitel Jiří Witzany (SNK ED) proto tvrdí, že dnešním pokračováním jednání zastupitelstva město porušilo zákon o hlavním městě Praze. „Podle zákona se občané o svolání mají dozvědět z úřední desky minimálně týden předem,“ upozornil. Lidé tak prý mohou přijatá rozhodnutí napadnout u soudu, protože se k materiálům nemohli vyjádřit. Vedení města ale s Witzanym nesouhlasí, podle jednacího řádu je prý možné takto postupovat. Zastupitel Karel Březina (ČSSD) pro ČT uvedl, že sociální demokraté mají informace, že se někteří občané skutečně chystají schválené změny napadnout.

Balík měl původně obsahovat asi o deset změn více. Radní Martin Langmajer (ODS), který návrh předkládal, ale některé kontroverzní návrhy vyřadil. Šlo například o zástavbu v bývalém areálu pražských papíren v Bubenči. Přesto ve schváleném souboru zůstaly například změny umožňující výstavbu administrativního a obchodního centra na Chodově, stavbu bytových domů na Smíchově a v Košířích nebo duchovního střediska ve Vršovicích.     

Proti tomu na zasedání vystoupila obyvatelka Prahy 10 Eliška Papežová. Podle ní se v místě v blízkosti Ruské ulice výrazně sníží množství zeleně. Další obytné výstavby by se měli dočkat také obyvatelé Benic, Komořan nebo Křeslic. S těmito změnami zase nesouhlasil Ropid, který v Praze a okolí plánuje veřejnou dopravu.   

Podle opozice nahrávají změny vlastníkům pozemků

Návrhy kritizovali především zastupitelé ze Strany zelených, kteří navrhli přerušit projednávání několika změn. Ani jeden z jejich návrhů se jim ale proti většině zastupitelů za ODS nepodařilo prosadit. Zuzana Drhová uvedla, že město svým souhlasem umožňuje spekulace s pozemky. „Změny budou znamenat úbytek zeleně a stamiliony pro některé vlastníky pozemků, kde byla dříve zemědělská půda. My jim ty pozemky zhodnotíme,“ připojila se Eva Tylová (SZ).

V Praze se tedy ode dneška můžou stavět nové byty např. v Ďáblicích, na Smíchově, ve Velké Chuchli nebo Štěrboholích. V Dolních Chabrech vyroste dům pro seniory a v Modřanech třeba rekreační areál. „Ty podstatné věci týkající se městského okruhu, zastávek příměstské dopravy, školství a infrastruktury prošly, takže jsem spokojen,“ pochvaloval si Martin Langmajer.