Duka má v úmyslu otevřít církev společnosti

Praha - Nový pražský arcibiskup Dominik Duka chce pozvat lidi do kostelů, seznámit je s biblí a zbavit je předsudků vůči církvi. Větší otevření církve české společnosti, která se občas označuje za ateistickou, se stane jednou z jeho hlavních priorit v úřadu. Duka se úřadu ujme týden po Velikonocích při slavnostní bohoslužbě v Chrámu sv. Víta. Právě na svatovítskou katedrálu i na výhled na pražské panorama z Arcibiskupského paláce se Duka těší. Zároveň očekává plno práce i perná jednání s politiky.

„Recept“ na zpřístupnění církve a víry lidem prý bývalý královéhradecký biskup zatím nemá, inspiraci ale ano. V Hradci Králové se poslední tři roky s úspěchem koná „Týden vzájemného poznávání a porozumění“, kdy se otevírají brány kostelů, pořádají se v nich koncerty a výstavy a v ulicích stánky nabízejí informace třeba o práci charity. Praha podle Duky díky své magičnosti i architektonickému a výtvarnému bohatství nabízí i další cestu, jak přiblížit náboženství. Například kostely lze představit jako galerie s malířskými a sochařskými poklady.

Pokladnicí umění nejstarší doby českého království, ale i 19. století pak je katedrála sv. Víta, míní Duka. Když se v Hradci Králové nedávno připomínalo 700 let od založení katedrály svatého Ducha, zjistilo se, že dvě třetiny hradeckých dětí nikdy nebyly uvnitř. Podobnou sondu by Duka rád zadal také v Praze.

Duka očekává perná jednání o majetkových vyrovnáních

Svatovítský chrám je podle arcibiskupa učebnicí historie českého národa. Katedrála jako jeden z národních symbolů má podle Duky sílu oslovit i nevěřící. Jak již dříve uvedl, dlouhotrvající soudní spory neprospívají vztahům mezi církví a společností. Jeho snahou bude prosadit dohodu o spolupráci při užívání chrámu. Loni v květnu podala církev ústavní stížnost kvůli určení vlastnictví chrámu, soudy podle ní nerozhodovaly spravedlivě. Ústavní soud se dosud ke stížnosti nevyjádřil.

„Určitě to není tak, že přijdu do Prahy a začnu vyjednávat, budou také volby a stát bude mít bezesporu jiné starosti,“ řekl Duka. Dodal, že je pro něj prvořadé, že v ČR existuje náboženská svoboda a církev může volně pracovat. Přesto uznává, že se majetkoprávní záležitosti budou muset dořešit. Zdaleka totiž nejde jen o zájmy církví, ale i obcí a měst. Kvůli nedořešeným majetkovým záležitostem obce nemohou nakládat s majetkem, který dříve patřil církvím.