Paroubek vyzval Nečase, ať se omluví za tři roky Topolánkovy vlády

Praha – Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci uvedl, že pokud se nový volební lídr ODS Petr Nečas neomluví za tři roky vlády Mirka Topolánka a nedistancuje se i od Ivana Langera a Pavla Béma, tak jen potvrdí, že je loutkou v jejich rukou. Na závěr brífinku ale sám Paroubek přiznal, že Nečasovu omluvu neočekává. Nepovažuje ho prý totiž za novou tvář, protože byl podle něj kdysi chráněncem Václava Klause a později spjat s Topolánkovou vládou. Nečas Paroubkovi doporučil, aby si všímal problémů ve své straně a nemíchal se do jeho práce.

Paroubek na tiskové konferenci vyjmenoval pět bodů - úkolů pro nového volebního lídra ODS, které by měl splnit, pokud má být ODS seriózním politickým partnerem. Nečas by také měl odvolat z pražské kandidátky primátora Béma kvůli podezření z korupce na pražské radnici, zejména v souvislosti s kauzou Opencard. Z manažerské pozice by měl odejít i Ivan Langer, protože čelí podezření z napojení na organizovaný zločin.

V dalším bodu Paroubek Nečase vyzval, aby se omluvil i za přijetí reformního balíčku, který podle ČSSD poškodil hlavně nízkopříjmové skupiny obyvatel. Občanští demokraté také mají přestat strašit voliče státním bankrotem. Poslední bod pak ODS vyzývá, aby se připojila k memorandu ČSSD o slušné volební kampani, které zatím podepsali jen sociální demokraté - rozeslali ho ale i dalším stranám.

Nečas: ČSSD by si měla zamést před vlastním prahem

Paroubkovy výzvy na dopolední tiskové konferenci Petr Nečas odmítl: „Já bych chtěl v prvé řadě zdůraznit, že by si měli sociální demokraté zamést před svým prahem. Chce-li pan Paroubek nějaké personální změny, měl by začít například u Jaroslava Tvrdíka, člověka spojeného se skandálním hospodařením ministerstva obrany a ČSA.“ Podle Nečase také ve vedení ČSSD sedí lidé, kteří jsou spjati s korupční kauzou Gripen. 

Memorandum o vedení slušné kampaně označil Nečas za zábavné, a to ze dvou důvodů: Za prvé prý stihli sociální demokraté za poslední čtyři roky porušit prakticky všechny dohody, které uzavřeli. Podle Nečase navíc všichni vědí, že má ČSSD kampaň založenou na negativních a agresivních základech.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda:

Krize v ODS odchodem Mirka Topolánka z pozice volebního lídra nekončí. Strana se také musí očistit od lidí, kteří propojují politiku s podnikatelskou sférou. „O poctivosti Petra Nečase nepochybuji. Je křesťan a otec čtyř dětí. Ale on je sám,“ podotkl Svoboda.

Antikampaň už se nemůže strefovat do Topolánka

Paroubek také na tiskové konferenci prohlásil, že se odchodem Topolánka z pozice volebního lídra nezmění kampaň sociálních demokratů. „Hlavním terčem nejsou osoby, ty se mohou měnit, jak se ukazuje i v tomto případě, ale politika Občanské demokratické strany,“ uvedl. V minulosti ale opakovaně mluvil o tom, že mu Topolánek kvůli svým kontroverzním výrokům a činům jako soupeř vyhovuje. Topolánek byl častým cílem negativní kampaně ČSSD. Socialisté například ve svých předvolebních inzerátech rychle využili i jeho poslední aféru kolem výroků pro gay magazín. 

Předseda sociálních demokratů rovněž připustil, že by Petr Nečas mohl do vedení kampaně i vztahů ODS a ČSSD vnést jiný styl. „Domnívám se, že odchodem pana Topolánka a možným upozaděním, na což podle mě nemá sil, ale kdyby se mu to povedlo, pana Langera, se otevírá nová etapa ve vztazích politických stran, že by mohla volební kampaň probíhat ve slušnějším stylu, než se to v poslední době daří,“ řekl Paroubek. Nečase vyzval, aby s ním co nejdříve začal vést veřejnou diskusi o volebním programu. 

Telekomunikační úřad potvrdil, že ODS překročila zákon, když během jednání výkonné rady rušila signál mobilních telefonů. Strana se bála úniku informací do médií. Všichni členové v sále o tom podle mluvčího strany věděli.

Lidovcům a VV rošáda nestačí, TOP 09 je smířlivější

Podle názoru lidovců i Věcí veřejných se občanští demokraté odstoupením Topolánka z pozice volebního lídra a z kandidátky zastavili jen v půli cesty, měli by přitom v personální obměně pokračovat. „ODS se zbavila superprůšvihu, ale zároveň je toto řešení důkazem, že kapři si skutečně nikdy svůj rybník nevypustí,“ uvedl šéf VV Radek John.

TOP 09 spíše doufá v brzké uklidnění situace a v pokračování dobrých vztahů s občanskými demokraty. „To je jejich záležitost, do toho já se nemíchám. Já jsem vycházel dobře jak s Topolánkem, tak s Nečasem. Byly to korektní vztahy a doufám, že to bude takto pokračovati. Jeden byl větší extrovert, druhý byl velký introvert, v tom bude rozdíl,“ konstatoval lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Primátor Pavel Bém v Interview ČT24:

Zaznamenal jsem, že to je celkem běžná praxe, která se používá v dnešním světě, to mě překvapilo. Je to hrozné, ale asi se to dělá proto, že informace, které by neměly vyjít z nějakého uzavřeného jednání, tak ať už z jakýchkoli důvodů, vycházejí. Je to projev neslušnosti. Na druhou stranu jsem byl velmi vnitřně pobouřen, že by na nějakém jednání měly být zapojeny rušičky. Na druhou stranu o tom výkonná rada hlasovala a na návrh se většina vyjádřila pro, tak ty rušičky byly zapnuty. Jsem zvědav, jak se celá situace bude dál vyvíjet.