Právník Nováček z kauzy Diag Human dostal pět let za zpronevěru

Brno - Brněnský krajský soud uložil právníkovi Zdeňku Nováčkovi, známému z kauzy Diag Human, souhrnný pětiletý trest vězení za zpronevěru. Potrestán byl hned dvakrát. Loni dostal u brněnského městského soudu podmínku 2,5 let vězení s odkladem na čtyři roky a letos v lednu jej tentýž soud za jinou kauzu potrestal k dalším čtyřem letům vězení. Krajský soud proto musel stanovit souhrnný trest.

Nováčkovi hrozilo, že ke čtyřem letům vězení mu bude připočteno ještě 2,5 roku za mřížemi z podmínky. Soud ale dnes rozhodl jinak. Místo 6,5 let vězení dostal Nováček pět let. Právník spolupracoval při prodeji nemovitostí na Brněnsku. Převzal při tom do právní úschovy 1,1 milionu korun od lidí, kteří kupovali pozemek v Bílovicích nad Svitavou. Peníze měl předat prodávajícímu, ale učinil tak až po roce. Dostal za to podmíněný trest.

V době, kdy se měl vyvarovat protiprávního jednání, aby se podmíněný trest neproměnil ve vězení, se dopustil čtyř zpronevěr se škodou 2,5 milionu korun. Za to dostal čtyři roky vězení. Nováček před lety zastupoval stát ve sporu s firmou Diag Human, obchodující s krevní plazmou. Za právní služby dostal deset milionů korun. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by podle smlouvy dokonce 170 milionů korun. Smlouvu mu ale vypověděl ministr zdravotnictví.